Hoe gaat het verder met de Pendrecht Universiteit?

Alle drie waren ze ervan overtuigd dat er toekomst zit in de Pendrecht Universiteit.

Pieter Tops, in 2003 als hoogleraar bestuurskunde verbonden aan de Universiteit van Tilburg, sprak vaak op conferenties van bestuurders uit de verschillende lagen van de Nederlandse democratie over vitale coalities. Studenten van hem wilden op het kerstfeest op Plein 1953 in 2004 weten of de campagne van Vitaal Pendrecht ook effect hadden gehad. Ze moesten niet alleen onderzoek doen in Pendrecht, maar er was ook een tentamen op de universiteit. Dat gaf een organisatorisch probleem. Pieter belde toen Bien en vroeg haar of er in Pendrecht een mogelijkheid zou zijn om dat tentamen te houden.

Bien nam contact op met de Beatrixschool. De studenten deden hun tentamen ‘s middags op die school. Leerkrachten van dezelfde school surveilleerden om te voorkomen dat de studenten zouden spieken.
Toen de studenten hun onderzoeksresultaten presenteerden op de universiteit hadden ze als een soort van cadeautje voor elkaar en ook de mensen die uit Rotterdam waren komen luisteren een T-shirt met daarop Pendrecht University. Dat leidde tot het overnemen van die term, maar dan op zijn Nederlands. De Pendrecht Universiteit was geboren.

Eigenlijk een toonbeeld van vitale coalitievorming. Dominic Schrijer, toen portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois, had de professor naar Pendrecht gehaald. In een gesprek met bewoners en professionals werd het idee geboren om de hoogste kerstboom van Rotterdam op Plein 1953 neer te zetten en er een multi-religieus kerstfeest omheen te organiseren.

Willem Giezeman was bij die bijeenkomst en ontmoette voor het eerste Bien Hofman. Toen hij haar en Baby Jamanika zeg en hoorde was hij het misschien wel die de knoop doorhakte en zei: “nou, dat gaan we dan ook doen!”

Pieter Tops en hij waren erbij toen burgemeester Opstelten zei dat de boom echt hoger was dan die op de Coolsingel. De boom was zelf net niet lang genoeg, aldus Tops, maar met wat kisten eronder werd ie net twee centimeters hoger.
In 2003 lag dus het begin. Wat daarna kwam is allemaal terug te vinden op deze website: teveel om op te noemen.

Theo Coskun had zijn eigen verhaal over de Pendrecht Universiteit. Zij wilden van de SP praten met de bewonersorganisatie en kregen een gesprek met een aantal bewoners, die zich professor noemden en na afloop ook nog de rekening presenteerden.

Alle drie waren ervan overtuigd dat de Pendrecht Universiteit toekomst heeft, zeker nu er een rector magnificus is.