Huiskamerbijeenkomst over jongerenactiviteit

Er is van alles in de wijk voor kinderen in de basisschoolleeftijd, maar kom je daarboven dan wordt het aantal voorzieningen ineens heel erg dun. Maar er wordt niet stilgezeten, want ……
Onlangs was er een huiskamerbijeenkomst van jonge mensen betrokken bij Youth for Christ. Ze kwamen bij elkaar in de gezellige woning van Jannie Kuijsten. Zij is op haar beurt bezig met allerlei activiteiten voor jongen mensen in de wijk.

René Boeije, illustrator en coach van jongerenwerkers binnen Youth for Christ, leidde de bijeenkomst. Dat deed op een inspirerende manier. Iedereen werd gevraagd zich voor te stellen en een paar eigenschappen te noemen.

Verder werd bracht hij stellingen in en vroeg je duim omhoog of je duim omlaag te doen al naar gelang je ermee instemde of he niet eens was met de stelling.

Uiteindelijk werden er koppels van twee gemaakt en moesten die hun verhaal in de groep terugbrengen. Judith en Rieks vormden zo’n koppel. Judith vertelde de groep wat ze aan Rieks zouden kunnen hebben en omgekeerd.

Gelovigen en ongelovigen door elkaar heen. Ja, René ging voor in gebed en de bijeenkomst werd ook besloten met een gebed. Daarbij bleven ook ogen open. Het was geen kerkdienst of religieuze bijeenkomst, maar wel een plannenmakerij voor hoe deze bijeenkomst jongeren in de wijk kunnen stimuleren om ook in actie te komen voor een beter wijk, voor een betere toekomst.

En daar is het de hoogste tijd voor. Natuurlijk hoor je op de achtergrond argwaan. Ze willen zieltjes winnen. Of het hen daarom gaat?

Bij Jannie bijvoorbeeld is dat niet de hoofdmoot. En ook voor Farrah niet. Zij omarmen de stelregel van de bedenker van TOS, Ton Huiskens, die zei: Liefde & Aandacht is veel voordeliger. C&A had indertijd zo’n reclamecampagne. Hij maakte er L&A is toch voordeliger. Voordeliger dan dure repressie, sanctie en achterdochtige controle.

Er is inmiddels ook al met jonge Pendrechtenaren gesproken en die zitten boordevol ideeën en willen van alles. Maar hebben soms net het netwerk van anderen nodig om hun plan ook waar te maken. En daar kan van alles bij helpen. Youth for Christ heeft dat kunstje al meer geflikt in de wijk. Niet zover bij Jannie d’r huis was er rond de eeuwwisseling regelmatig een bus van die organisatie en jonge mensen praten daar nog steeds over.

Oké van de handrem die bus en gaan.