Jeugd kon lekker chillen bij snackbar op ‘Het Plein’

In de editie van zaterdag 15 februari 2009 plaatste de redactie van Rotterdam van Toen een Raadplaat met een wat zij noemden: pleintje. En er werd getoeterd. De vraag was welk pleintje is dit. Het regende reacties bij het AD.
De redactie kwam afgelopen zaterdag met een groot artikel, waarin een greep gedaan werd uit de reacties.

Hiernaast de foto uit het archief van het AD en de andere foto is uit de fotocollectie van Roy Kneefel.

De hamvraag is: welk showorkest of tamboerkorps staat daar zo vredig te toeteren, op de sfeervolle raadplaat van vorige week? Eén optie kunnen we al schrappen, meldt de familie B. de Jager in een kort mailtje. ,,Wij zaten destijds in een drumband in Alblasserdam, en hebben hier ook wel eens opgetreden. Maar dit was niet ons gezelschap wat je daar ziet.” Vervolgens passeren de namen van illustere muzikale ensembles de revue. Het zou wel eens de Showband Ahoy kunnen zijn, schrijft J. Vietsch uit Barendrecht. Hij krijgt bijval van Rotterdammer Mario Bosch, die zijn geschrift mede ondertekent met ‘dagburgemeester van Pendrecht’. ,,Het zou kunnen zijn dat het – in 2003 opgeheven – Tamboer en Trompetterkorps Ahoy’ Rotterdam een uitvoering gaf. Ik baseer dat op het feit dat er behalve muzikanten ook showfiguren te zien zijn.” Een ander clubje Rotterdam van Toen-ers rept over het tamboerkorps uit IJsselmonde. Zoals Ben Rebers: ,,Ik was destijds paukenist en later ben ik trombone gaan spelen. Het korps bestond uit vele families. Mijn oom sloeg op de grote trom, m’n broer was trompettist en m’n nichten majorettes. Een leuke tijd!” Zijn visie wordt onderschreven door Sidney Koks, die meldt dat de muziekvereniging IJsselmonde toen nog onderdeel uitmaakte van de Christelijke Fanfare IJsselmonde. Ze herkent zelfs haar broer: ,,Dat is Robin Koks. Hij staat links vooraan en speelde trompet. Mijn vader staat ook op de foto, met zijn ene been op de bloembak rechts. Hij begeleidde het gezelschap altijd en heeft er met enkele anderen voor gezorgd dat het een zelfstandige muziekvereniging werd.”
Oké, als dit klopt dan is het dus niet drumfanfare Koningin Juliana, zoals mevrouw S. Valster Hartog dacht. En ook niet het voormalige Tamboer- en Pijperkorps van Pendrecht, een suggestie van A. Haak.
Of – genoemd in de brief van mevrouw S. Valster Hartog – de drumfanfare Koningin Juliana. ,,Gelukkig zijn er nog steeds muziekkorpsen in de wijk actief, in gebouw de Schalmei aan de Krabbendijkestraat. Daar oefenen op donderdagavond The Music and Showkids, de jeugd van drumfanfare Excelsior.”
Tot zover de muziek. Want het was – en daar was iedereen het wel over eens – natuurlijk Plein 1953, in hartje Pendrecht. Laten we beginnen met de eerdergenoemde Mario Bosch, die meteen wat feiten oplepelt.
,,Ontelbare voetstappen heb ik er staan want ik woon sinds 1964 in Pendrecht. De foto is tussen 1970 en 1976 genomen vanaf de Karel de Stouteflat.” Het centrale plein van Pendrecht, de wijk waar de straatnamen verwijzen naar de watersnood van 1953, is in de loop der jaren meerdere keren veranderd, gaat hij verder. ,,De foto toont het oostelijke deel van ‘het Plein’ – zoals de Pendrechtenaar kortweg zegt – nog in de oorspronkelijke staat. Het was een open gedeelte met in het midden een rolschaatsbaan, te zien aan de afwijkende bestrating.” Dan de middenstand. Links op de foto zien we een deel van één van de winkelblokken. ,,Enkele bekende zaken uit die tijd waren Apotheek Roodzant (rechts op de hoek), slager J. A. v.d. Knijff, de modezaak van S. C. Shen (later kwam daar een Chinees restaurant) en de rijwielzaak van B. Philipsen. Op de achtergrond staat de toren van de Sint-Bavokerk, links daarvan staat de kerk zelf met zijn karakteristieke betonnen spanten waaraan het dak is opgehangen. Rechts van de toren de in 2000 gesloopte flat aan de Sommelsdijkstraat, hier staat nu de 55-plusflat Ostrea.”
Een bijzondere e-mail kwam van Roy Kneefel. Hij blikt terug op de mooie jaren 1968 tot 1972, toen hij tiener was. ,,We waren met een grote groep jongens en meisjes uit Zuidwijk en Pendrecht de eerste hangjongeren van Rotterdam. En er kwamen ook altijd jongens en meisjes uit Charlois rondneuzen. Elke avond na je werk snel ‘naar het plein’, eerst verzamelen bij de automatiek en dan naar het muurtje en de bankjes, waar nu café Thuishaven zit, lekker chillen zoals je dat tegenwoordig noemt.” De automatiek deed goede zaken, vertelt hij, de broodjes frikandel speciaal waren niet aan te slepen. ,,Op de zaterdagavond gingen we van het plein naar de verschillende danszalen in Zuidwijk, Pendrecht, Charlois, Lombardijen en zondagmiddag naar Hoogvliet, de meesten van ons gewoon met de bus. En we gingen ook op de brommer naar het Gors in Oostvoorne.” Maar zoals altijd: aan alle mooie dingen komt een eind. Militaire dienst gooide roet in het eten. De groep viel uiteen, verloor elkaar uit het oog. ,,De hangjongeren van toen kregen net zoals hun ouders het huisje-boompje-beestjegezinsleven. Maar, we hebben elkaar weer gevonden via Hyves, we hebben zelfs een Hyves speciaal voor de hangjongeren van toen. Ik heb het over de Hyves en PenZ vijftigplus (PenZ staat voor Pendrecht en Zuidwijk). We hebben zelfs al een reünie gehad. En we vonden het zo leuk dat we vandaag weer bij elkaar komen in Brasserie Denhertogh.”
Mooie herinneringen aan Plein 1953 dus, ook van Hanny Koppenberg – de Vries. Ze zat op de openbare lagere school Frans Naerebout in de Krabbendijkestraat. ,,Ik weet nog dat de zesdeklassers wekelijks met twee leerlingen de koffiebeurt hadden. Geweldig was dat. We gingen met een grote koffieketel naar de Spar, waar een koffiehoekje was. Daar werd de ketel gevuld en met de volle ketel met een geblokte theedoek eromheen geknoopt, liepen we dan weer terug. De Spar zat aan de zijkant van Het Plein, richting Krabbendijkestraat.”
Tenslotte Paul Stoutenberg, uit Ridderkerk. Plein 1953 is jarenlang onderwerp van discussie geweest, schrijft hij. ,,In de jaren ’80 en ’90 waren er grootse plannen om het Plein aantrekkelijker te maken. Daar is jaren over gediscussieerd maar uiteindelijk zijn alle plannen in de prullenbak verdwenen.” Toch is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd aan het Plein, stelt hij vast. Er zijn woningen bijgebouwd, een wijkgebouw gekomen. In nieuwbouw zijn onder meerwinkels, waaronder een supermarkt, gevestigd. ,,Ook Pendrecht is veranderd van een arbeiderswijk naar een achterstandswijk. De laatste jaren probeert men door het afbreken van woningen, waar koopwoningen voor in de plaats komen, de wijk weer op een hoger niveau te krijgen. Ik hoop van harte dat dat lukt. Ik heb goede herinneringen aan Pendrecht.”

De stichting Historisch Charlois houdt vanaf 7 maart een fototentoonstelling over Pendrecht. De Oudheidkamer is gevestigd aan de Grondherendijk 84 in Oud Charlois.