Laatste Groosmanflats op weg naar het einde

De 16 Groosmanflats zijn gebouwd tussen 1958 en 1960, de portiekflats stonden in de strook tussen de Sliedrechtstraat en de Ossenisseweg. Er waren flats van drie verdiepingen (met elk 24 woningen, inclusief 4 maisonnettes) en van vier verdiepingen (met elk 44 woningen en 10 garages). De woningen waren in de begintijd zeer gewild, menige oud-bewoner roemt nog altijd de praktische indeling, de ruime badcel en de diepe kast aan het einde van de gang. De flats danken hun naam aan het feit dat ze zijn ontworpen door de bekende wederopbouwarchitect Ernest Groosman (1917-1999), in Pendrecht zijn ook de Zuiderparkflat (1960) en het Buurthuis Pendrecht (1963, afgebroken in 1994) van zijn hand.

Ruim 50 jaar later voldoen de flats niet meer aan de huidige wooneisen en ook de bouwtechnische staat is dan niet al te best meer. In de Tuin op het Zuiden is geen plaats voor de verouderde Groosmanflats en als eerste valt in 2007 de flat aan de Burghsluissingel onder de slopershamer. In de daarop volgende jaren ging de sloop in westelijke richting verder en nu staan er alleen nog Groosmanflats in de Rilland Bathstraat en de Yersekestraat.

Hoewel de verhuurstop al lang was ingegaan gebeurde er op het eerste gezicht niet veel, bij de meeste lege woningen hing nog vitrage voor de ramen. Onlangs zijn de vitrages weggehaald en nu is duidelijk te zien dat bijna alle woningen leeg zijn, alleen in de Rilland Bathstraat is nog één huis bewoond. De portieken zijn met stalen platen dichtgemaakt en alles wijst er op dat men binnenkort gaat beginnen met de voorbereidingen voor de sloop.

Als dan uiteindelijk de laatste flats verdwenen zijn herinnert alleen nog de naam Ovezandepad indirect aan Ernest Groosman: de architect is namelijk in Ovezande geboren. Het bijzondere van het Ovezandepad is dat het de plekken kruist waar ooit de flats van Ernest Groosman hebben gestaan.