Leegstand nagenoeg verdwenen op de Zijpe

De Zijpe is vernoemd naar een buurtschap en kleine haven aan het Zijpe bij Bruinisse. De Zijpe kampte jarenlang met flinke leegstand, maar momenteel zijn op een enkel pand na alle panden gevuld.

Historie
Vroeger kende Pendrecht vier buurtwinkelcentra: de Zijpe, de Herkingenstraat, de Sliedrechtstraat en de Ossenisseweg. Deze waren onderdeel van het plan van Lotte Stam-Beese die Pendrecht ontwierp. Door singels werd de wijk in vier buurten verdeeld en zo konden bewoners ieder in hun eigen buurt voor de dagelijkse boodschappen terecht.

De Zijpe was het eerste buurtwinkelcentrum van de wijk en opende op 16 september 1955. Destijds werd het ook wel de ‘Lijnbaan van Pendrecht’ genoemd. Het was namelijk net als de Lijnbaan de eerste autovrije winkelstraat van Nederland. De Zijpe werd al snel een bloeiend winkelcentrum. Er zaten onder andere een bakkerswinkel, drogist, boekhandel, wassalon, opticien, textielwinkel, kolenboer, vishandel, boekhandel en een platenzaak.

Ontwikkelingen
Tegenwoordig valt er nog weinig van de buurtwinkelcentra in de wijk te bespeuren. Op en rondom Plein 1953 zijn drie supermarktgiganten verrezen en zoals dat ook op andere plekken in de stad gebeurde, betekende dat ook in Pendrecht de ondergang van de buurtwinkeltjes. Er bleven er niet veel over. Deze ontwikkeling zette al in de jaren tachtig in. Toen in 1995 met de vernieuwing van Pendrecht ook nog eens werd besloten dat de winkels zich vooral op en rondom Plein 1953 moesten concentreren, was het echt einde verhaal. Drie buurtwinkelcentra verdwenen uit de wijk, alleen de Zijpe bestaat nog steeds inclusief de drie kiosken. Ook is het nog steeds autovrij. Wel verdween de oorspronkelijke bestrating in 2007.

Anno 2015
De laatste jaren kampte de Zijpe met flinke leegstand. Het werd een stille plek. De levendigheid qua drukte en gezelligheid op straat is vandaag de dag nog steeds niet teruggekeerd, net als de boodschappenwinkeltjes, maar het winkelbestand is wel weer bijna volledig gevuld. Momenteel staat er slechts een enkel pand leeg. De anderen zijn allemaal bezet: een pizzeria/shoarmazaak, taaltrainingscentrum, administratiekantoor, fysiotherapeut, trimsalon, verkoop en verhuur voor sportevenementen, wellnesscenter, kapsalon, tattooshop, beautysalon, Chinees restaurant, tandarts, huisarts en een zonnestudio.