Lokwoningen tegen inbraak ook in Pendrecht

De gemeente gaat lokwoningen inzetten om het aantal woninginbraken terug te dringen. Pendrecht is één van de wijken waar lokwoningen komen.
De gemeente gaat lokwoningen inzetten om het aantal woninginbraken terug te dringen. Pendrecht is één van de wijken waar lokwoningen komen.

TV Rijnmond bericht hierover:

Lokwoningen moeten inbrekers helpen pakken

Rotterdam gaat lokwoningen inzetten in wijken waar veel wordt ingebroken. De gemeente hoopt op die manier het aantal woninginbraken terug te dringen. Een lokwoning is een huis dat volstaat met onzichtbaar gemerkte spullen. Als dieven daar inbreken en de spullen stelen, kan de politie ze volgen en snel oppakken. De lokwoningen worden ingericht in de Rotterdamse wijken Bloemhof, Vreewijk, Groot-IJsselmonde, Pendrecht en Delfshaven.

Daling
De gemeente Rotterdam en de politie maakten dinsdag de jaarcijfers van zware criminaliteit bekend. Daaruit blijkt dat het aantal overvallen, straatroven en woninginbraken in het afgelopen jaar is gedaald. Het aantal overvallen verminderde in 2014 met 8 procent ten opzichte van 2013. Het aantal straatroven nam af met 24 procent en het aantal woninginbraken met 10 procent. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat sprake is van een daling.

Recidivisten
Ondanks de dalende trend blijven overvallen, straatroven en woninginbraken hoog op het prioriteitenlijstje staan. Dit soort vergrijpen hebben namelijk een grote impact op zowel slachtoffers als de politie. De politie houdt al drie jaar lang mensen extra in de gaten die eerder veroordeeld zijn voor dit soort vergrijpen. Zij hebben namelijk een grote kans om nog een keer in de fout te gaan. Uit een eerste onderzoek blijkt dat deze manier van werken scoort: minder daders begingen de laatste jaren hetzelfde misdrijf opnieuw. Omdat een groot deel van de daders minderjarig is, komt er voor deze groep binnenkort een aparte aanpak.

Misdaad in Kaart
Tot zover het nieuwsbericht van TV Rijnmond. Exacte cijfers van het aantal (pogingen tot) woninginbraken per postcodegebied zijn te vinden via Misdaad in Kaart op de website van de politie. Hier kun je zien hoe vaak er de afgelopen drie maanden in de omgeving is ingebroken of een poging daartoe is verricht. De gegevens worden dagelijks ververst. De politie wilt hiermee inwoners bewust maken van de kans op woninginbraak in de eigen wijk en hoopt dat zij de nodige maatregelen ter voorkoming hiervan zullen treffen.