Marcel Potters kijkt heel anders dan Eefje Oomen aan tegen Zuid

In het Ad/Rd van donderdag 24 februari schrijft Marcel Potters: De Zuiderlingen, Zij zijn het ECHTE KAPITAAL

Wat Eefje Oomen niet zo door heeft, doorziet Marcel Potters. Hij schrijft in zijn column dat je even verder moet kijken dan je neus lang is. Er zit in Rotterdam Zuid echt GOUD. Je moet er alleen even je best voor doen.

Maar dan heb je ook wat!

DE ZUIDERLINGEN, ZIJ ZIJN HET ECHTE KAPITAAL

“Nergens is de t zo nat als op Zuid. Zo zacht als de Limburger de g uit de keel klotst de ‘tinus’ bij de doorsnee Zuiderling over de tong. Vooral aan het einde van een zin gaat deze uiterst sympathieke medeklinker volledig kopje-onder. Luister maar eens, bij één of andere snackbar in Charlois: ‘Doet mijn een zakje patat’. Klets!
Het was voor mij, als liefhebber van de rechtgeaarde natte t, dus smullen geblazen, toen ‘n enorme partij Zuiderlingen samenkwam in de Cruise Treminal, pak ‘m beet twee jaar geleden. Fotograaf Joop Reijngoud was máánden in de weer geweest om 155 groepsportretten te maken van mensen die wonen en werken op Zuid. Dat leidde tot een schitterend boek, waarvan het eerste exemplaar aan koningin Beatrix werd uitgereikt. Een legendarische bijeenkomst. Bomvol was de zaal, waar werd gezongen, gedanst, feestgevierd. De vorstin bleef lang, veel langer dan in het draaiboek was aangegeven, en als klap op de vuurpijl mocht ze met de hele bups op de kiek. Daarna wandelde ze op haar gemakje langs al de prachtplaten, die van de duizenden Zuiderlingen waren geschoten. markante koppen. Optimisme, vrolijkheid, daadkracht – door die tomeloze energie had ze Zuid voor eeuwig in haar koninklijke hart gesloten. Toen recentelijk het advies ‘Kwaliteitssprong Zuid’ werd gepresenteerd, mét de dramatische conclusie dat het met delen van Zuid droef is gesteld, zocht ik troost in het standaardwerk ‘de Zuiderlingen’, dat prominent pronkt in de boekenkast. Zag de pagina’s met die fleurige en opbeurende portretten en stuitte op een zwierig geschreven stukje tekst: ‘Wat een enorme krachtr. Recht voor z’n raap. Zuiderlingen … dank u wel – Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam’.
Vierhonderd miljoen euro is nodig om Zuid er bovenop te helpen. Nou prima hoor, maak maar over. Maar wie het echte kapitaal wil zien, moet de Zuiderlingen ook nog maar eens doorbladeren. Want de toekomst lacht je tegemoet.