Milou van Ham en de Raamkunst op De Stroken:

Milou van Ham is één van de uitvoerende kunstenaars van de raamkunst op de 7 portieken van het renovatieproject De Stroken. Zij was in 2009 ook betrokken bij de Raamvertellingen in de Melissantstraat en de Middeharnisstraat op het renovatieproject Zuiderdiep.

Milou van Ham maakt locatiegebonden kunstwerken in de openbare ruimte.
Taal en beeld,, interactie, grafisch en architectonisch ontwerp vormen de basis van haar werken. Een Van Ham is geïntegreerd in de context van haar omgeving, qua vorm en inhoud. Als het tot de mogelijkheden behoort, is betrokkenheid van de gebruikers een belangrijk aspect in het ontwerpproces.
Materiaal, techniek, afmetingen, ruimtelijkheid, alle details komen in het definitieve, unieke kunstwerk samen aan de hand van de opdrachtomschrijving, de locatie, overleg met gebruikers en de ervaring en inzichten van producent(en) en kunstenaar.

Milou, door welke ideeen word je bij Raamvertellingen 2 op De Stroken geïnspireerd?

Het eerste aanknopingspunt is de plek van het portiekwoningenblok aan de Ooltgensplaatweg. Voor Raamvertellingen Zuiderdiep selecteerde ik na gedegen onderzoek de bevlogen teksten van Lotte Stam-Beese. Mijn aandeel voor Raamvertellingen 1 heeft dan ook de (sub)titel ‘Voor Lotte’.
Een belangrijk aspect voor Raamvertellingen De Stroken is het feit dat de ramen van het woningblok aan de Ooltgensplaatweg meer naar buiten zijn gericht dan die van de Middelharnis- en Melissantstraat. In deze twee straten hebben we de tegenover elkaar liggende woningblokken opgevat als ‘kamers’ en hebben de ramen een meer intiem karakter. Het is goed en spannend als de twee verschillende locaties en periodes waarin de kunstwerken worden gemaakt met elkaar verbonden zijn én van elkaar verschillen. De gesprekken met Jan van de Pavert, Olphaert den Otter en de mogelijkheden die de nieuwe techniek (glas emaille spuiten) met zich meebrengt spelen ook een rol.
Op de één of andere manier is het altijd, ook nu al, lastig terug te reconstrueren hoe het zo is gekomen. Voor Raamvertellingen De Stroken werk ik met idealen: idealen van toen en nu; idealen van persoonlijke, collectieve en universele aard. Het gekke is dat ik de interesse voor idealen nu overal tegenkom, ik merk dat het leeft. Ook in Pendrecht, bewoners communiceren over de nieuwe idealen van Pendrecht. Daar ben ik benieuwd naar. Omdat ik me midden in het maak-, denk- en testproces bevind en nog een aantal keuzes worden voorbereid en uitgezocht en gemaakt is dit wat ik nu over mijn plannen voor Raamvertellingen 2 kan vertellen.

Ik ben heel nieuwsgierig naar de ideeën van bewoners en wil heel graag van bewoners horen met welke idealen zij naar De Stroken kijken.

Nieuwsgierig geworden?

Kom 28 mei vanaf 16.30 uur naar de presentatie van de definitieve ontwerpen in het regiokantoor van Woonstad Rotterdam, Ooltgensplaathof 1