Mooi weer, raam open? Let op met kantelramen en katten

Het is zonnig weer en veel ramen staan open. Let wel op met kantelramen en katten: zij kunnen levensgevaarlijk bekneld komen te zitten.
Het is zonnig weer en veel ramen staan open. Let wel op met kantelramen en katten: zij kunnen levensgevaarlijk bekneld komen te zitten. Er wordt veel voor gewaarschuwd, zo ook door de Poezenboot, een Amsterdamse kattenopvang:

Kantelramen kunnen gevaarlijk zijn!

De scharnieren van een kantel- of tuimelraam zitten aan de onderkant. Mocht u het raam open laten staan, dan ontstaat er een kier die naar onder toe steeds smaller wordt. Als uw kat nu naar buiten probeert te klauteren, kan het diertje ‘uitglijden’ op het gladde oppervlak van het glas of kozijn.

En u voelt het misschien al aankomen… De gevolgen van zo’n klauterpartij kunnen fataal zijn! Wij hebben katten meegemaakt die aan een achterpoot uit het raam hingen, in meerdere gevallen kon de arts de poot niet meer redden en moest de kat een poot missen.

En omdat een kat die op deze manier bekneld komt te zitten, vaak in paniek raakt en worstelt om weer los te komen, komt het diertje door de bewegingen nog vaster te zitten en worden eventuele verwondingen nog erger! Erger wordt het nog, als de kat met de nek bekneld komt te zitten. De kat stikt dan uiteindelijk!

Een waarschuwing…
Laat het uw kat niet overkomen! U kunt bijvoorbeeld een dikke handdoek oprollen en tussen de kier schuiven -beide kanten- op zo’n manier, dat mocht de kat uitglijden, hij niet bekneld kan raken.

Een andere optie is het plaatsen van luchtroosters in het raam en uiteraard is het beter de ramen gesloten houden als u niet thuis bent. Een kat mag dan volgens het spreekwoord wel negen levens hebben, maar teruggekomen uit de dood is er geen één!

Bron tekst en foto: website van De Poezenboot