Nachtburgemeester Harry Kock vertelt wat hem drijft als held

Juni is de laatste maand van ‘Pendrecht is goed bezig!’ en daarin is nachtburgemeester Harry Kock de held. Maar zichzelf held noemen? Nee, dat noemt hij liever alle actieve bewoners in de wijk. Deze week vertelt hij in de krant wat hem drijft. Lees hier het hele artikel.
‘Pendrecht is mijn thuis’

PENDRECHT – Al vijfentwintig maanden is Pendrecht goed bezig. Elke maand stond een andere bewoner in de spotlights in de campagne “Pendrecht is goed bezig!”. In juni, de laatste maand, is dat Harry Kock, nachtburgemeester van Pendrecht. ‘Ik ben net zo’n held als alle bewoners van Pendrecht.’

‘Want ik mag dan wel de titel van held dragen, ik voel me geen held’, zegt Harry. ‘Alle bewoners die vrijwilligerswerk doen, zijn helden. Ikzelf ben als nachtburgemeester toevallig uitgekozen om de held “op het bord” te zijn. Maar de honderden, misschien wel duizenden bewoners die iets voor de wijk doen, zijn de echte helden. Je bent onderdeel van. Je zorgt met elkaar ervoor dat Pendrecht goed bezig is, want als eenling bereik je niets.’

Toen hij na een tijdje elders gewoond te hebben weer terugkwam in Pendrecht, introduceerde hij samen met zijn vrouw Elly het Opzoomeren in de Kortgeneflat. Ook mede door zijn werk, als teamleider bij de Roteb, is hij actief voor de wijk. ‘Ik loop altijd met de wijkschouwen mee en dan hoor je veel van bewoners wat er speelt op het gebied van schoon, heel en veilig.’

Toen eind 2005 de vorige Pendrechtse nachtburgemeester verhuisde, kreeg Harry een Karel de Stoute-speld overhandigd met daarbij een ambtsketting. Hij werd de nieuwe nachtburgemeester. Dat was even vreemd. ‘Ik wist niet eens wat een nachtburgemeester was’, lacht hij, ‘ik wist niet wat me te doen stond.’

Inmiddels vervult hij zijn functie alsof hij nooit anders gedaan heeft. ‘Mijn eerste activiteit was tijdens het kerstfeest. Samen met Mario Bosch, de dagburgemeester, begeleid ik ook hoogwaardigheidsbekleders die de wijk bezoeken. En zo hebben we nog meer taken. We vullen elkaar hierin prima aan.’ Ook is Harry voorzitter van Stichting Vitaal Pendrecht.

De nachtburgemeester vertelt waar zijn inspiratie vandaan komt. ‘Het is dat sociale stukje in mij. Het interesseert me gewoon wat er leeft in de wijk. Pendrecht is mijn thuis: ik ken iedereen, het is geweldig wonen, je hebt alles bij de hand.’

Terugkijkend op de campagne “Pendrecht is goed bezig!” concludeert hij: ‘Heel positief. Het is nu heel duidelijk wat er allemaal speelt en leeft in de wijk en iedereen weet de weg beter te vinden. De mensen zijn echt op weg geholpen om een stukje verder te komen. Het is fantastisch om te zien hoe de wijk steeds verder verbetert en dat steeds meer mensen zich aansluiten!’