Nadert het einde van de telefooncel?

Wie vanuit de cel op de hoek Oldegaarde / Kerkwervesingel een telefoontje wil plegen komt bedrogen uit: de cel staat er nog maar het telefoontoestel is verwijderd. In de cel aan de Sliedrechtstraat is dat eveneens het geval maar daar zijn ook de deurtjes al weg. De Ossenisseweg is een andere plek waar de teloorgang te zien is: van de twee cellen staat er nog maar eentje en de overgebleven cel staat er niet echt florissant bij.

In de beginjaren stonden in Pendrecht nog de vierkante cellen van de PTT met een echte deur en aan de bovenkant het opschrift “telefoon”. Deze cellen, in 1932 ontworpen door Brinkman en Van der Vlugt, zouden tot in de jaren tachtig het Nederlandse straatbeeld bepalen. Oorspronkelijk waren ze grijs maar de nieuwere modellen werden lichtgroen, de kleur van het toenmalige PTT Telecom.

Het lijkt er op dat de telefooncel een stille dood gaat sterven want wat hierboven is beschreven is ook buiten Pendrecht te zien. Door de opkomst van de mobiele telefoon worden de cellen steeds minder gebruikt en KPN Telecom heeft enkele jaren geleden al aangekondigd dat in heel Nederland het aantal telefooncellen drastisch zal verminderen.