Natives 2 in de Rotterdamse Schouwburg

Mario Bosch beschrijft het in zijn weblog als volgt:

‘s Avonds bezoek ik de voorstelling Natives 2 van Wunderbaum in de Rotterdamse Schouwburg, het is de enige keer dat het stuk in Rotterdam wordt gespeeld. Het decor is eenvoudig: een (kunst)grasveld met rechts een tafel met wat stoelen en op de achtergrond een breed scherm waarop foto’s worden geprojecteerd. Op het moment dat het publiek die zaal binnenkomt staat daar het logo van Pendrecht is goed bezig op. De spelers zijn dezelfde als destijds in de Hontenissestraat.

In het eerste deel vertelt één van de speelsters over haar leven in Pendrecht (eerste foto), dit verhaal is gebaseerd op interviews met buurtbewoners. Ze woont al bijna 50 jaar samen met haar moeder in de Hontenissestraat (de foto van die flat is op de achtergrond te zien) en vanwege de achteruitgang willen ze wel weg maar ze zijn toch gehecht aan de wijk (“Ja, we kunnen een huis krijgen aan het Vlissingenplein, in die hoge flat”). Veel verhalen die verteld worden zijn voor een Pendrechtenaar heel herkenbaar (b.v. “Ze bouwen nu nieuwe huizen maar die kosten 2 ton, dat kunnen wij toch nooit betalen?”).
Tijdens het eerste deel staan er op een gegeven moment vier spelers naast elkaar, elk met een verschillende heldenposter (tweede foto). Eén van hen toont de foto van Dilek Sasmaz en zegt “Zij heeft op een billboard van 7 meter hoog gehangen en iedereen is nu jaloers op haar.”

Daarna zitten er vier spelers op een rij (derde foto) en gaat het ook over politiek, de crisis en maatschappelijke problemen. Tijdens deze scene zijn op de achtergrond de vier foto’s van de geïnterviewde Pendrechtenaren te zien.
Opeens gaat het licht uit en hoor je geluiden van schieten alsof er een oorlog is uitgebroken, op het scherm zie je bewegende beelden bij avond van de sloopflat in de Hontenissestraat waar vorig jaar Natives werd gespeeld. De scène doet je geloven dat nu het einde van de wereld is gekomen (vierde foto). Als de rust is weergekeerd worden weer enkele scènes uit de locatievoorstelling opgevoerd en komen dingen van toen opnieuw in beeld zoals de vrouw die een kind baart en het dode paard.

Aan het eind vertellen de spelers dat ze de contacten met de mensen in Pendrecht zullen missen en daarmee eindigde Natives 2. Een lang applaus volgde uit de volle zaal.

(herkomst foto’s: Wunderbaum)