Natives wordt aanbevolen door het AD Rotterdams Dagblad

(door Dijlan van Vlimmeren)

De locatie ontlokt grote nieuwsgierigheid. En omwonenden konden niet wachten tot de première afgelopen vrijdag, ze stonden al tijdens de repetities op de speelplek van het Rotterdamse acteurscollectief Wunderbaum.
Want hoe vaak krijgt Pendrecht – niet de wijk waar de Rotterdammers met de grootste koopkracht wonen – theater op hoog niveau voorgeschoteld? Hoog niveau kun je in dit geval zowel letterlijk als figuurlijk nemen.
Wunderbaum koos voor zijn nieuwste productie Natives voor een uitgewoonde portiekflat in de Hontenissestraat. Het appartementenblok wacht op de slopershamer. Tot die tijd houden de duiven zich er schuil.
Vanaf een overdekte tribune kijkt het publiek over drie verdiepingen recht de haveloze kamers en trappenhuizen in. Voor de portiekflat ligt een wankel winkelwagentje en een halfvolle vuilniszak. Deze unheimische, verlaten plek grijpt je direct naar de strot.
Wunderbaum gebruikt deze plek om het publiek te laten voelen wat crisis is. Dan heeft het collectief het niet over een economisch dipje maar over grote financiële en ecologische rampen en de pijnen die die tot gevolg hebben.
Zonder water, zonder een goedgevulde koelkast en zonder uitzicht op een beteren toekomst proberen de flatbewoners te overleven. Een alleenstaande vrouw baart een kind en doodt het vervolgens omdat ze het er niet bij kan hebben. bewoners moeten zich in een modderpoel wassen en zich met graspollen en blaadjes afdrogen.
Natives begint realistisch maar wordt naarmate de avond vordert steeds associatiever. Niet alle scènes zijn even duidelijk – sommige verbanden zijn niet te leggen. Is dat erg? Nee. De aftakeling, de eenzaamheid, de ontwrichting – die zie je, die voel je. Die behoeven geen nadere uitleg.

Fotobijschrift: een alleenstaande vrouw, gespeeld door Marleen Scholten van Wunderbaum, baart in de haveloze flat een kind (foto: Fred Debrock).

Dagburgemeester Mario Bosch bezocht de voorstelling op 15 september en zijn impressie staat in zijn weblog.