Nieuwe foto op Oldegaarde van De Kracht van Rotterdam

Op de noordgevel van de flat Oldegaarde nr. 600-626 werd vorige week een grote foto opgehangen van een dame die over de Maas uit staart. De organisatie, Stichting De Kracht van Rotterdam, wil met deze jaarlijkse openluchttentoonstelling aan Rotterdammers laten zien hoe hun stad eruit ziet.

Rotterdammers brengen meer tijd buiten door en zijn meer onderweg, dan dat ze in een museum zijn. Juist door in de buitenlucht foto’s van de stad te tonen, ontdekken ze hun eigen stad. Daarom zijn op diverse plekken in de stad grote foto’s te zien, altijd in een andere wijk dan waar de foto gemaakt is.

De noordgevel van de flat aan de Oldegaarde, beschikbaar gesteld door Woonstad Rotterdam, is één van de locaties. De huidige foto is gemaakt door documentairefotograaf Geisje van der Linden. In haar langlopende fotoprojecten onderzoekt zij hoe grote, voornamelijk maatschappelijke, veranderingen, het leven van mensen en hun omgeving beïnvloeden en hoe zij zich hieraan (on)bewust aanpassen.

Over haar foto vertelt ze het volgende:
‘Ik fotografeerde het centrum, de plek waar alles samen komt. Een plek waar het altijd druk is en alles en iedereen in beweging lijkt. Ik ging op zoek naar de rust in het centrum. Op zoek naar de rust in de voor mij meest levendige straat van Rotterdam, de West Kruiskade. Daar ontmoette ik een prachtige oudere vrouw die de drukte van de straat vanuit haar vaste plek langs het raam keurig in de gaten houdt. Aan de overkant fotografeerde ik Farah, in een van de vele tentjes die de West Kruiskade kent. Tijdens mijn zoektocht naar de rust kwam ik uit op het gebied langs de Maas. Een plek waar ik zelf graag kom om een beetje weg te dromen. Daar mocht ik mee met Peter, de grootste fan van de Spido. Peter is het liefst op het water, en gaat bijna elke dag mee met de Spido. En ik ontmoette Jennifer, haar haren deden me denken aan het water van de Maas. Ik vroeg haar uit te kijken over het water, en met haar paars blauwe haren die over lopen in de lucht en het water lijkt ze bij de Maas te horen.’

De foto van 2015 is gemaakt in het centrum. In 2014 hing er een foto uit Pernis/Hoogvliet en in 2013 een foto uit Delfshaven.