Nolda mooie bewerking van Huis van Dromen

Een try out is toch weer iets anders dan een echte voorstelling, maar wat zal de première van de Pendrecht Dromen & Idealen een feest worden op donderdag 3 februari. Dat begint al goed met het stuk ‘Nolda’.
Zondagmiddag 30 januari om 14:30 uur begon de try out van de Pendrecht Dromen & Idealen. Een theaterschou die voorlopig het sluitstuk vormt van het Pendrecht Theater. Eerst de Pendrecht Monologen, dan de Pendrecht Dialogen en vervolgens de Nieuwe Pendrecht Idealen. De voorstellingen Vensters, Schuren en Huis van Dromen waren eigenlijk extra’s, omdat de jongeren van het project Cees Bavius vroegen of ze een eigen thaterstuk mochten maken. En de ouderen nog wel 50 onderwerpen weten voor nieuwe stukken.

Vandaar voorlopog het sluitstuk. De spelers en veel toeschouwers hopen dat het Pendrecht Theater, inclusief het duo Cees Bavius, regie en Pieta Bot, tekstschijver nog minstens 5 jaar doorgaan. Zodat ook de bewoners van de nieuwe woningen (na de herstructurering) ook mee kunnen kijken en de kans krijgen mee te spelen om die nieuwe idealen van de wijk te maken.

5 voorstellingen, die het publiek op 6 uiteenlopende locaties te zien krijgt. Het begon aan Plein 1953 in de Toneelwinkel aan Plein 1953, waar Nolda vertelde over haar stage-ervaring bij een Turkse mevrouw. Nolda is een bewerking van Huis van Dromen en Chevy King speelt nu alleen. Vildan Ayaz kon om de één of andere niet meer meespelen. Pieta herschreef de tekst zo dat Chevy King alleen kon spelen en Cees en zij veranderden de titel in kortweg: ‘Nolda’, de naam van de stagiaire die in haar stage de verschillende aspecten van de zorg zou ervaren. Nolda nam na een inleidend praatje plaats achter een lessenaar en leidde haar stageverslag in.
De huiskamer van Huis van Dromen was er nog. Zij nodigde dan ook het publiek uit met haar mee te gaan naar de overkant. In het Pendrecht Theater liet ze zien wat er in haar stage allemaal gebeurde.
Uiteindelijk kwam ze erop uit dat haar droom niet de zorg is, maar een wegrestaurant boven de Oldegaarde met lekker eten en prachtige muziek. Zorg kwam haar door de nukken van die Turkse mevrouw de strot uit.

Chevy kreeg een langdurig applaus en Pieta Bot legde na afloop nog eens uit hoe knap het spel van Chevy was. Ze kreeg dan ook voor haar spel wel drie keer applaus.