Nu ook de galerijflat opnieuw op de kaart zetten

In het programma Tros Nieuwsshow zat zaterdagmorgen Dick de Ginst, architect en auteur van het boek ‘Nieuwe Kansen voor de Galerijflat’ en hij wil de galerijflat een nieuw imago geven.

Herrijzenis van de Galerijflat heette het item en Mieke van der Weij en Peter de Bie legden De Gunst het vuur nauw aan de schenen.

Mieke van der Weij begon met:

Decennialang wordt ie al verguisd: de galerijflat. In de jaren zestig en zeventig zijn ze in in ons land in groten getale en in fors tempo neergezet om de naoorlogse woningnood te lenigen. Maar al snel trad de verloedering in en werden flats bestempeld tot misschien wel de meest ongewenste woonvorm uit de 20e eeuw. De betonnen traphuizen zijn synoniem geworden voor urinelucht, het balkon is veranderd in een rommelzolder en in de bergingen bevinden zich wietplantages. Maar toch gaat de galerijflat ten onrechte gebukt onder een fout imago. Dat vindt althans architect Dick de Gunst, die over dit onderwerp het boek ‘Nieuwe Kansen voor de Galerijflat’ schreef.

Via deze link herrijzenis van de galerijflat komt u op de pagina van de Tros Nieuwsshow waar u het item kunt beluisteren.