Officiële eerste paal De Eilanden 1 geslagen

Woensdag 16 mei werd de eerste paal van de 48 eengezinswoningen van he project De Eilanden 1 aan de Oldegaarde, Bruinissestraat en Zierikzeestraat geslagen. Portefeuillehouder van de deelgemeente Charlois, Ed Goverde, verrichtte deze activiteit. Goverde is zelf geboren en getogen Pendrechtenaar. Het was zijn ‘eerste’ eerste paal.
Goverde was er erg trots op deze activiteit te mogen verrichten. Hij haalde de historie op. In november 1953 werd op dezelfde plek de paal geslagen voor de eerste woningen van de wijk Pendrecht. Stadsarchitecte Lotte Stam Beese sloeg deze paal. Dat was een eerste stap op weg naar de wijk, die zij ontworpen had. Hij heeft een nauwe band met die wijk en memoreerde de banden van de Nieuwe Unie met Pendrecht. “Op deze plek was een kantoortje van Onze WoonGemeenschap waar je de huurpenningen kon betalen”, hield hij de medewerkers van de erfgenaam van OWG voor.
Hij besloot zijn toespraak met een gedicht van G.A. Willemsen, bestuurslid van OWG, dat op 29 maart 1954 door de seretaris-penningmeester van OWG, Meijer Frenkel, werd voorgelezen bij het leggen van de eerste steen voor de woningen, die rond de 50 jaar op de plek van De Eilanden 1 stonden.

Op Pendrechts vruchtbre klei
groeide eens het rijpe koren,
thans rijzen huizen, rij na rij
uit ’t knappe brein geboren.

En zo het koren zon en licht
van node had, te groeien,
zo zal in Pendrecht, eens gesticht,
voor groot en klein de levensvreugde bloeien.

Ed Goverde sloot zich van harte aan bij de laatste wens.

Op de foto toekomstige bewoners van De Eilanden 1. Zij helpen bij het verhogen van de feestvreugde door confetti en slingers de lucht in te schieten.