Op welke tijdstippen luidt de Olvoo-klok?

De toegevoegde luidklok in de Bavotoren is dagelijks te horen maar het aantal keren per dag is verschillend. Op welke tijdstippen is de Olvoo-klok te horen en wat is de betekenis van het luiden van deze klok?
Afgelopen week werd dagburgemeester Mario Bosch overspoeld met mailtjes over de nieuwe luidklok in de Bavotoren die nu dagelijks te horen is. Aanvankelijk stond hij ook voor een raadsel maar dankzij internet en enkele contacten met insiders is het mysterie opgelost.

De nieuwe klok, die onder de originele Bavo-klok hangt, is afkomstig van de afgebroken Olvoo-kerk in Zuidwijk: vandaar de naam Olvoo-klok. Veel katholieke kerken hebben meerdere luidklokken en de kleinste fungeert als Angelusklok. Het kortstondig luiden daarvan is een oproep voor de rooms-katholieken om het Engel des Heren (= het Angelus) te bidden. Het luiden van de Angelusklok als oproep voor het Angelusgebed stamt uit het midden van de vijftiende eeuw en van oudsher werd er drie keer per dag gebeden: 6 uur ’s morgens, 12 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds.

De Sint Bavokerk had oorspronkelijk maar één luidklok, dit in tegenstelling tot de Olvoo-kerk die er drie had. Met het toevoegen van één van de klokken van de Olvoo-kerk kreeg de Sint Bavokerk ook een Angelusklok die op 18 januari voor het eerst als zodanig luidde. Daarmee is er in Pendrecht een gebruik te horen dat aanzienlijk ouder is dan de wijk zelf.
De Angelusklok klinkt dagelijks maar om klachten van omwonenden te voorkomen zijn er wel een paar concessies gedaan. Zo luidt de klok ’s morgens niet om 6 uur maar pas om 9 uur en in het weekeinde komt het luiden ’s morgens helemaal te vervallen. En op de eerste maandag van de maand zal de klok om 12.00 uur niet klinken omdat op hetzelfde tijdstip de sirenes worden getest. Het luiden van de Angelusklok duurt steeds precies één volle minuut.

En om het verhaal compleet te maken: op zondagmorgen zijn tussen 09.40 en 09.45 uur de beide klokken tegelijk te horen. De nieuwe klok klinkt zachter en vult het geluid van de oorspronkelijke klok goed aan. De combinatie klinkt heel mooi en ook qua toonhoogte passen de klokken goed bij elkaar. Omdat de luidsnelheid verschillend is klinken de klokken het ene moment tegelijk en even later na elkaar.

Tot slot: het luiden van de Angelusklok gaat volautomatisch dankzij een computergestuurde luidinstallatie.