Op zoek naar museumdirecteuren in de Middelharnisstraat

Gisterenavond gingen Kaboul Vermijs, cultuurscout van Charlois, en Rieks Westrik een paar bewoners langs in de Middelharnisstraat. Zij vroegen hen of zij op zaterdag 21 juni museumdirecteur zouden willen zijn in hun huis. Ze raakten steeds enthousiaster over de bewoners in deze straat. Let op 21 juni! En woont u in de straat? Meld u als museumdirecteur.
Met een brief en flyers van de Museumstraat gingen Kaboul Vermijs langs een aantal deuren in de Middelharnisstraat. Deze straat zal op zaterdag 21 juni Museumstraat zijn. Zij vroegen bewoners of zij op die dag museumdirecteur zouden willen zijn in hun eigen huis.

Wat dat inhoudt is te lezen in de brief van Fréderique Kreeftenberg, de projectleider Museumstraat:

“Beste Bewoner van de Middelharnistraat en omliggende straten,

Wij vieren dit jaar de derde editie van Museumstaat in Rotterdam.
Namens Stichting Museumstraat hebben wij u en uw buurtgenoten geselecteerd als mogelijke Museumdirecteur-voor-één-dag voor de uitvoering van Museumstraat in Pendrecht op 21 juni!

Wat is Museumstraat?
Museumstraat is een ludiek en kleinschalig festival waarbij Musea op reis gaan door de stad en met bewoners kleine huiskamertentoonstellingen maken. Bewoners worden daarmee Museumdirecteur-voor-één-dag in hun eigen huis en vieren met hun vrienden, familie, kennissen en andere geïnteresseerden een uniek feestje. Het festival wordt georganiseerd in vier straten in Rotterdam in de weekenddagen 14, 15, 21 en 22 juni.
Op 21 juni vieren we Museumstraat in Pendrecht met U als Museumdirecteur? U denkt misschien dat wij bij u aan het verkeerde adres zijn. We informeren u graag dat we de afgelopen twee jaar prachtige en unieke tentoonstellingen hebben mogen maken met meer dan vijftig bewoners uit verschillende straten in Rotterdam. Ervaring leert dat elke bewoner als Museumdirecteur-vooréén-dag samen met de medewerkers van de deelnemende musea een uniek verhaal vertelt bij de collectiestukken uit het museum, en soms bij een stuk uit een eigen verzameling.

Uw overwegingen gaan mogelijk ook over de schoonheid en omvang van uw huis. Mogelijk bestaat bij u de vraag of uw huis wel mooi of groot genoeg is om als museum dienst te doen? Wij geven u graag aan dat een keukentafel of een krukje in de kamer al voldoende kan zijn om bijvoorbeeld om de ‘klompen van Gaultier’ tentoon te stellen. Met andere woorden, zelfs uw WC, tuinhuisje of gangkast zou kunnen dienen als tentoonstellingsruimte.

U denkt daarnaast wellicht aan de hoeveelheid bezoekers in uw huis of het schoonmaken na afloop.
Museumstraat stemt de omstandigheden waarbinnen u anderen in uw huis wilt toelaten van tevoren met u af.
De bezoekers mogen alleen daar in uw huis komen waar u het toelaat. De medewerker van het museum waar u mee samen werkt, stemt dit vooraf met u af. Tijdens de viering van Museumstraat zorgen wij voor een suppoost voor de deur die zorgt dat er niet meer mensen naar binnen gaan dan u aangeeft. Na afloop regelt Museumstraat een schoonmaakploeg die mogelijke rommel die gemaakt is opruimt.

Wij hopen dat wij de komende editie in Pendrecht met u kunnen organiseren. Op de website www.museumstraat.nl vindt u een sfeerimpressie van de vorige editie van het festival.

Wij informeren u alvast dat er 8 mei a.s. van 19.00 tot 20.30 uur een bijeenkomst gepland staat in het Belasting & Douane Museum aan de Parklaan in Rotterdam voor een eerste ontmoeting met de deelnemende musea (w.o. Museum Rotterdam, Maritiem Museum, Chabot Museum, Kunstuitleen Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Stadsmuseum Zoetermeer en het Belasting en Douane Museum).

Belt of mailt u mij als u vragen heeft of zich wilt aanmelden. We hopen binnenkort van u te horen!

Vriendelijke groet,
Fréderique Kreeftenberg
projectleider Museumstraat

Kaboul en Rieks troffen al een eerste museumdirecteur, Jerry Ndonfunsu, en het moet heel erg raar lopen willen er niet nog veel meer bewoners uit de straat mee gaan doen.

Op YouTube staat een korte filmimpressie van de Museumstraat van 2013. Een mooiere manier om duidelijk te maken waar het om gaat bestaat niet.