Open huis in Korsakovcentrum Slingedael

Hieronder wat indrukken van de Pendrechtse burgervader bij daglicht tijdens zijn bezoek aan Slingedael, de informatie is ontleend aan zijn weblog.

De ballonnen aan de buitenkant zaten er nog maar als extra was nu ook de looproute vanaf de Slinge naar de hoofdingang versierd. Naast de ingang staat een mobiel verkooppunt van een bekende Rotterdamse patatbakker. Het open huis van Korsakovcentrum Slingedael was ook in het kader van de landelijke open dag van zorg en welzijn.

Bij zijn binnenkomst wordt de dagburgemeester begroet door locatiemanager Lidy Bezemer, zij was het die afgelopen donderdag de officiële opening verrichtte. De centrale hal van Slingedael is heel licht, daar zijn zitjes en er is een koffiehoek. Mario gaat met een rondleiding mee die ook een kijkje biedt in één van de afdelingen van een woongroep.

Slingedael telt 14 woongroepen die elk uit maximaal 9 bewoners bestaat, elke bewoner heeft een eigen kamer. Iedere woongroep heeft bovendien een gezamenlijke huiskamer met een open keuken, per twee woongroepen is er een ruimte voor wassen en strijken. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een fitnessruimte, een kapsalon en een liturgisch centrum.

Elke woongroep vormt een eigen afdeling die ieder een eigen naam heeft, de namen zijn geen straatnamen zoals in het “oude” Slingedael maar zijn wel echt Rotterdams: Merwehaven, Rijnhaven, Veerhaven, Coolhaven, Leuvehaven, Maashaven, Lombardijen, Carnisse, Heijplaat, Bloemhof, Noordereiland, Vreewijk, Willemsbrug en De Hef. De afdelingen hebben een eigen buitenruimte in de vorm van een tuin of een balkon.

Het gebouw ziet er heel mooi uit en lijkt niet veel meer op de inrichting van voor de renovatie. Maar de beveiliging van de deuren naar de trappenhuizen is wel hetzelfde gebleven: om de deur te openen moet je tegelijk op twee knopjes drukken. De gangen zien er nog een beetje kaal uit en aan de aankleding daarvan wordt binnenkort nog wat gedaan.

De dagbesteding, die Waalhaven heet, bestaat nog steeds maar is nu ondergebracht in Tussendael. Ter gelegenheid van het open huis waren mensen van Waalhaven naar Slingedael gekomen en in een aparte ruimte waren zij bezig om producten te maken die worden verkocht.

Mario werd door verscheidene medewerkers herkend omdat hij vroeger ook enkele keren de open dagen heeft bezocht. Slingedael wil graag meer aansluiting met de wijk door activiteiten te organiseren waar ook wijkbewoners aan mee kunnen doen. De dagburgemeester en de locatiemanager hebben kaartjes uitgewisseld zodat zij met elkaar contact kunnen opnemen als dat nodig is.