Opzoomercampagnes bestaan 20 jaar

In 1989 werd in de Opzoomerstraat de eerste stap gezet op weg naar wat later Opzoomeren ging heten en zelfs als woord in de Dikke Van Dale terecht kwam. De straat kreeg de Rein Roethofprijs als beloning voor de maatregelen die bewoners zelf getroffen hadden om het onderlinge sociale netwerk, de burgerkracht, in de straat uit te breiden. Ze hadden het idee dat alle diensten van de gemeente en instellingen kleine criminaliteit en verloedering in de straat niet tegen kunnen houden.

Op 28 mei 1994 sloot het bureau Sociale Vernieuwing van de gemeente de deuren en werd het initiatief bij Opzoomeren overgedragen aan de bewoners van Rotterdam.

Nu 20 jaar later bestaat Opzoomeren nog steeds en slaat de beweging een nieuwe weg in . In sommige straten wordt Lief & Leed gedeeld. Om dat goed te laten zien werd een filmpje gemaakt en dat is te bekijken via de bijgaande link.

Het filmpje werd afgelopen week gebruikt als start bij een bijeenkomst van Opzoomeraars uit Delfshaven met Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb zoekt naar manieren om te voorkomen dat er nog eens een bewoner jarenlang dood in zijn of haar woning ligt zonder dat iemand het merkt. Hij heeft het idee dat Opzoomeraars hem daar goede tips bij kunnen geven.

Dat werd die avond duidelijk.

Hiernaast een foto van een Opzoomeractiviteit in de Melissanstraat op 3 mei 2005 en daaronder de Opzoomeraars uit Delfshaven op de foto met Ahmed Aboutaleb.