Opzoomerroadshow in de Wereld op Zuid

Er werd gerekend op 160 mensen, maar dat werden er iets minder. De entourage was goed. Theo van der Hek en zijn assistente Annemiek presenteerden de show. De thema’s werden bekendgemaakt en er werd ook gediscussieerd over de veranderingen.
Theo begon met het Opzoomerjournaal. Een Rob Trip, die precies op Theo leek, maar dan met stropdas deed uit de doeken wat de veranderingen waren en aan het eind een Opzoomerweerbericht dat er zeer positief uitzag. In de zaal zat ook een vertegenwoordiging uit Antwerpen die daar aangestoken door het Rotterdamse Opzoomeren aan het Opsinjoren sloeg.
Er wordt op alles bezuinigd, maar het budget voor Opzoomeren blijft onaangetast. Straten moeten wel een beetje af van de automatische piloot. Barbecues? Prima, maar dan vooral om een begin te maken om de mensen in beweging te krijgen, maar niet omdat dat het enige is wat we met elkaar verzinnen kunnen.
Er komt een nieuw aanvraagformulier en daarop moeten ook weer de nodige huishoudens hun handtekening zetten en verder omschrijven wat het plan van de straat is.
Eind april komt er een nieuwsbrief met daarin alles nog eens netjes op een rijtje. De opbouwwerker gaat helpen bij het invullen van de aanvraag. De aanvraag gaat naar de deelgemeente en die laat binnen drie weken horen of het akkoord is ja of nee.

Er komen kritische vragen en Theo van der Hek schakelt Theo Coskun en Jurgen Groenenboom in om antwoord te geven. Sjannie van de Halsterenstraat is het volstrekt oneens met de veranderingen en de straatgroep gaat direct bij de pauze weg.
Uit de Ellewoutsdijkstraat komt de vraag van Joyce van Rijn of ze met het kleine stukje wat er nog overblijft van hun straat wel mee mogen blijven doen. Bij Charlois in Actie kregen ze 0 op het rekest, omdat er te weinig bewoners in hun straat overbleven en het grootste deel van de straat gesloopt werd. Theo Coskun vond dat er in hun geval Opzoomeren wel degelijk gehonoreerd zal worden. Allen de straat helemaal opschilderen in een bepaalde kleur, dat zit er niet in.
Ze misten in de Halsterenstraat door weg te gaan wel de prijs. Er waren er 3. Een derde, een tweede en een eerste. Eeen krat met allerlei spullen, die handig zijn voor Opzoomergroepen en bij de hoofdprijs zit een partytent. Josefien wint die prijs en is er erg blij mee.

Alles kon de jongste bezoeker, Miliangelo, is bijna één jaar, nog een paar weekjes wachten, niet uit zijn slaap halen. Zijn moeder, Mildiane en oma Diana deden wel met alles mee, maar één van de prijzen binnenslepen lukte niet. Er ging geen enkele van de prijzen naar Pendrecht.

Saïna Lucio uit de Opzoomergroep Oldegaarde-Bruinissestraat vertelt van hun voornemen. Zij gaan als kopers de bewoners uit de flats in de Bruinissestraat op sleeptouw nemen en gaan samen met hen Opzoomeren. Dat lukte vorig jaar bijzonder goed met Halloween. 100 kinderen deden er mee en de groep had een perfecte organisatie uitgedacht.

2011 wordt wel anders, maar of het minder wordt? Vanuit het oosten, noorden, westen en zuiden komt er een warme Opzoomerzon opzetten, aldus Theo ‘Trip’.