Over Roland Hurtecant, een bijzondere Bruggenaar

In een vorige artikel over de Karel de Stoute Tour was sprake van Roland Hurtecant als er iemand stoutmoedig is vandaag de dag, verdient hij die titel. Wie is deze Roland le Téméraire of zoals hij door fietsvrienden wordt genoemd: monsieur Mont Ventoux?
In een jaar, 2012, waarin sprake is van stoutmoedige daden en teruggegrepen wordt op de jaren waarin Charlois ontstond. Ontstond? Charlois werd letterlijk onttrokken aan het water en zette voorgoed een naam neer in Rotterdam. In de Nederlanden die toen een onderdeel vormden van het rijk van de Hertogdom Bourgondië, Karel de Stoute.

Stoutmoedig is téméraire in het Frans. Daar heet Karel de Stoute, Charles le Téméraire. Hij sprak ook ongetwijfeld Frans. Net als later de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje trouwens.

Dan hebben we het wel over 550 jaar geleden.

Vandaag de dag zijn er ook van dat soort stoutmoedigen, de Bruggenaar Roland Hurtecant is er zo ééntje.

Dit jaar werd voor de 38ste keer Brugge – Mont Ventoux verreden. Hij begon daarmee. In een aantal dagen wordt er dan van Brugge naar die ook al bijzondere berg in de Provence gefietst. Een berg met een eigen website, waar allerlei boeken over geschreven zijn. Le Géant eu Provence wordt de berg liefkozend genoemd. De monnik Francesco Petrarca (1304-1374) beklom de berg, te voet uiteraard, en dichtte over de bijzondere ervaring die deze berg hem bezorgde.

Een andere stoutmoedig man, de Brit Tommy Simpson, vond er als wielrenner zijn laatste moment op 13 juli 1967. Hij en de berg werden er misschien nog wel beroemder door. Op anderhalve kilometer van de top blies Simpson zijn laatste adem uit met als laatste woorden: “Put me on my bike!” Die plek is door zijn fans voorzien van een fraai monument, een soort bedevaartplek voor veel wielerfans. Een eindje verderop staat een ander gedenkteken.
Op het fotootje te zien met daarnaast Roland Hurtecant, monsieur Mont Ventoux.

Hurtecant organiseerde ook een fietstocht van Brugge naar Moscow trouwens en schreef andere activiteiten op zijn naam.

Wie het naadje van de kous over deze man wil weten kijk dan eens op
www.monsieurmontventoux.nl.