Parkeerproblemen bij metrostation Slinge

Sinds de invoering van betaald parkeren in de P+R bij metrostation Slinge is de parkeerdruk op de omliggende straten toegenomen.
P+R Slinge telt 849 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend. Voor automobilisten die verder reisden met de metro, was parkeren altijd gratis. Bedoeling hiervan was meer automobilisten te stimuleren van het openbaar vervoer gebruik te maken.

Sinds januari moet ook deze groep automobilisten betalen voor een parkeerplek. Zij betalen nu een dagtarief van twee euro. Gevolg: automobilisten mijden de parkeergarage en zoeken in de omliggende straten naar een gratis plekje.

Op Dichtbij.nl is het volgende artikel te lezen:

‘Geen reden om parkeeroverlast Slinge aan te pakken’

Wethouder Langenberg ziet geen reden om onmiddellijk iets te doen aan de parkeeroverlast rondom metrostation Slinge. Sinds begin dit jaar is het nieuwe P+R-beleid van kracht bij de parkeerplaats van het ov-knooppunt. Hierdoor moet er twee euro betaald worden in de parkeergarage, terwijl dat vorig jaar nog gratis was.

Het aantal parkeerders in de garage is in maart van dit jaar 30 procent minder dan in maart vorig jaar. Tegelijkertijd hebben omwonenden geklaagd over parkeeroverlast sinds de invoering van het nieuwe parkeersysteem. Het heeft er dus alle schijn van dat veel parkeerders niet langer de garage benutten maar de auto rondom de garage in de woonwijk parkeren.

Overlast
Wethouder Langenberg wil daar vooralsnog niets van weten, zo zei hij in de raadsvergadering van vorige week donderdag. Hij heeft geen bewijzen dat een parkeerplek in de buurt wordt verkozen boven een plek in de garage. Bovendien zou de gemeente geen alarmerende klachten hebben ontvangen. In dagblad Metro liet een aantal bewoners weten veel overlast te hebben sinds er betaald moet worden voor een plekje in de parkeergarage.

Betalen in de wijk
Aydin Peksert van NIDA opperde tijdens de vergadering om betaald parkeren in de wijk in te voeren. Voor bewoners zou het jaar 2015 gratis moeten zijn, terwijl ze in 2016 een symbolisch bedrag van een euro per jaar over zouden moeten maken. Zo wil Peksert meteen een einde maken aan de problematiek, zonder dat omwonenden de dupe worden.

Gestopt met geld betalen
Arno Bonte van GroenLinks ziet graag dat er wordt gestopt met het vragen van geld voor betalen in de parkeergarage en dat op de Slinge alles weer zoals vroeger wordt. Wethouder Langenberg ziet echter geen urgentie en vraagt de raad om tijd om de effecten van het veranderde P+R-beleid goed te kunnen meten.

In mei en september vindt er een nieuwe evaluatie plaats, waarna in oktober wordt besloten of de situatie moet veranderen. Tot die tijd blijft het betaald parkeren in de garage gewoon van kracht.