Pendrecht en Nowa Huta: zoek de verschillen

De Pendrechtse dagburgemeester Mario Bosch is op vakantie in Polen maar hoeft geen seconde heimwee te hebben. In Krakau bezocht hij een buitenwijk die als twee druppels water op Pendrecht lijkt: Nowa Huta.

De linkerfoto toont Nowa Huta. Op de rechterfoto is de onderdoorgang van de portiekflat aan de Kerkwervesingel te zien. Deze foto is genomen vanaf het Westerschouwenpad, dat tussen de Bruinissestraat en Kerkwervesingel ligt.

Nowa Huta (‘nieuwe hoogovens’) werd eind vijftiger jaren gebouwd volgens de architectonische voorschriften van het sociaal realisme. Het betrof een uniek experiment van stedenbouwkundige planning in het communistische tijdperk. Het plaatsje bestaat uit een combinatie van industrie, grijze betonnen flats en veel groene perkjes. Het stadsontwerp is compact en is opgesteld uit strakke lijnen en indelingen. De straten komen evenwijdig vanuit het centrale punt uit op een plein, zoals de spaken uit het midden van een fietswiel, in dit geval een half fietswiel. De straten zijn onderling ook weer verbonden en vormen zo een web.