Presentatie van Raamkunst

Een gezelschap van kunstenaars, opdrachtgevers, een glasbewerker, een architect en een vrijwilliger van Vitaal Pendrecht zat vanmorgen om tafel bij het Centrum Beeldende Kunst om het schetsontwerp te bekijken van de beide kunstenaars. Jan van de Pavert zal de schilderingen in de ramen maken en Milou van Ham zorgt voor de letters. Samen wordt het een vervolg op de Raamvertellingen in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat. De werktitel luidt dan ook Raamvertellingen 2.

Maar toch wordt het allemaal heel anders.

Nu gaat het om het gerenoveerde complex De Stroken aan de Ooltgensplaatweg. Toen ging het om 8 flatgebouwen en veel meer ramen. Veel ramen met vertellingen uit het werk van Lotte Stam Beese. De idealen van haar waren terug te zien in het ontwerp van de wijk. Op de ramen kwamen teksten van de stedenbouwkundige en kwamen beelden uit de tijd waarin de wijk gebouwd werd.

Milou van Ham en Jan van de Pavert willen meer de Nieuwe Pendrecht Idealen tot uitdrukking brengen. Er wonen inmiddels ook al mensen aan de Oltgensplaatweg en wat zouden hun beelden zijn bij een ideale wijk, bij een ideaal huis, bij een ideale wereld?

Samen met hun begeleider Olpheart den Otter hebben de beide kunstenaars de eerste stappen gezet op weg naar een heel ander raamkunstwerk. Zij waren in maart al bij het bedrijf in Tilburg geweest, dat de ramen uiteindelijke gaat maken. Ze weten via de directeur van dit bedrijf, Ad, al alles over hoe je letters en schilderingen het best op glas kan krijgen.
Het bedrijf levert dan ook gebrandschilderde ramen, maar kan ook allerlei andere kunstuitingen op glas uitvoeren.
Vanmorgen ging het over woorden. Er komt een door Milou van Ham bedacht woord van 7 letters boven de portiekdeuren. En de beelden van Jan van de Pavert zullen ook prachtig worden.
Op dinsdag 28 mei zullen de ideeën voorgelegd worden aan bewoners uit het complex zelf, maar ook aan wie uit de wijk maar geïnteresseerd is in het project en het kunstwerk.
De bijeenkomst begint om 16:30 uur. En is het kantoor van Woonstad aan de Ooltgensplaatweg 1. De bewoners in de wijk worden via In de Kijkerd, het wijkmagazine, geïnformeerd over het kunstproject en worden in hetzelfde blad uitgenodigd voor de bijeenkomst.