“Reed hier vroeger niet lijn 66?”

Wie al wat langer in Pendrecht woont heeft ongetwijfeld buslijn 66 nog gekend. Deze lijn werd ingesteld in 1968, kort voor de opening van de metrolijn Centraal Station – Zuidplein. De bus naar Pendrecht had zijn eindpunt aan de Ossenisseweg bij de Stavenissestraat en reed net als de huidige lijn 67 vanaf de Slinge de Krabbendijkestraat in maar maakte een rondje via Sliedrechtstraat, Stavenissestraat en Ossenisseweg. De lus door de Stavenissestraat, die overigens alleen richting Pendrecht werd gereden, komt in 1996 te vervallen en het eindpunt wordt verplaatst naar de Krabbendijkestraat.

In 2004 wordt vanwege bezuinigingen het lijnennet gereorganiseerd en verdwijnen de lijnen 66 en 77 uit de wijk, ondanks protesten van bewoners en een door de (toen nog actieve) Bewonersorganisatie Pendrecht georganiseerde handtekeningenactie. Na het korte intermezzo met lijn 47, dat een grote mislukking werd, kreeg Pendrecht in 2005 met lijn 67 zijn rechtstreekse verbinding met het Zuidplein terug.

Vanwege de afsluiting in de Krabbendijkestraat rijdt lijn 67 een ommetje en berijdt in de Stavenissestraat (tussen Sliedrechtstraat en Ossenisseweg) en de Ossenisseweg (tussen de Stavenissestraat en de Krabbendijkestraat) de route waar tot 1996 lijn 66 reed. Chauffeurs die vroeger op lijn 66 hebben gereden zullen nu hun ogen uit kijken: de vierhoog portiekflats in de Stavenissestraat zijn er niet meer en ook de winkels aan de Ossenisseweg zijn verdwenen. En de bordeauxrode Standaardbussen hebben plaats gemaakt voor Citaro’s, wat een verschil in comfort!

Op de eerste dag van de omleiding ging het ‘s middags een keer mis. Een chauffeur van een bus richting Pendrecht reed vanaf de Slinge per abuis toch de Krabbendijkestraat in en kwam ter hoogte van de Tholenstraat tot stilstand toen hij zijn fout bemerkte. Door voorzichtig achteruit de Krabbendijkehof in te steken kon hij keren en terugrijden naar de Slinge om daar de juiste route weer op te pikken.

Bovenste foto: een bus richting Pendrecht rijdt door het gedeelte van de Stavenissestraat waar tot 2011 de Groosmanflats stonden, nu een stukje niemandsland.
Onderste foto: dezelfde bus is op de Ossenisseweg net het vroegere eindpunt van lijn 66 gepasseerd.