Road to Xibalba in Pendrecht Theater

De spelers van het gezelschap geleid door Sally Gordon komen uit verschillende Midden Amerikaanse landen. Zij spelen vaak op pleinen in Los Angeles. De spelers ontvangen geen salaris, maar doen het uit ‘liefde’, zoals de regisseuse het uitdrukte. Soms komen er dan honderden mensen kijken en grijpt de politie in. Dat hoefde in Pendrecht niet. Het weer was er niet naar om het spel op Plein 1953 plaats te laten vinden.
Geen nood. Het Pendrecht Theater biedt een perfecte entourage voor een deregelijk spel.
Xibalba is een mythologische plaats (de hel) voor de Maya’s. De weg daarheen blijkt geplaveid met allerlei verleidingen en gevaren. Ze werden mooi uitgebeeld door de spelers. Die fraaie maskers en gewaden aan hadden. Een aantal attributen deden de rest. De taal was soms Engels, maar meestal Spaans. Sally Gordon had vooraf het publiek daar vooraf op gewezen. Volgens haar hoefde dat voor mensen, die geen Spaans spreken nauwelijks een probleem te zijn. Dat klopte. Het spel van haar spelers sprak zeer tot de verbeelding. Het publiek werd overigens ook in het spel betrokken. Extra maskers werden uitgedeeld en op een sein van de spelers gingen een aantal toeschouwers mee op weg naar Xibalba. Vaak tot grote hilariteit van de toeschouwers, die achterbleven op de tribune.
De spelers kregen een staande ovatie van het publiek. Er werden ook persoonlijke details doorgeven over de spelers. Aries Santiago werd op diezelfde vrijdag 35 jaar oud. En er werd dus een ‘happy birthday to you’ aangeheven. Aries bleek enorm enthousiast over het publiek en ging na afloop met zijn camera rond om reacties op het stuk vast te leggen.