Spannende try out van ‘Schuren’

Het Pendrecht Theater was geheel aangepast voor de nieuwe voorstellingen. 11 jongeren uit Pendrecht en 9 oudere bewoners uit de wijk hadden gesprekken gevoerd met Pieta Bot en Cees Bavius en daar had Pieta Bot scripts van gemaakt. links in het theater was een decor en podium waarop de jongeren ‘Schuren’ gaan spelen en rechts in het theater is een podium voor het stuk ‘Vensters’ ontstaan.

Trouwens de spelers maakten niet alleen gebruik van het podium de hele ruimte werd gebruikt. Er hingen schommels en er waren stellingen en ook was er een geluidspanel, waarachter een van de jongeren plaatsnam. ‘Schuren’ is namelijk toneel in toneel. Een toneelstuk waarin de jongeren met elkaar afspreken toneel te gaan spelen en van alles daarom heen. Het is jongerenjaar en ze gaan een toneelstuk maken over seks en rekenen erop dat ze er een prijs mee verdienen en die prijs is dan een reis naar New York. Naar New York gaan is hun droom.

Cees Bavius vroeg of het publiek, dat vooral bestond uit familie van de spelers en de spelers van het stuk ‘Vensters’ en andere bekenden van het Pendrecht Theater om na afloop even na te blijven en mee te praten of het vervolmaken van het stuk.
Hij vroeg ook het publiek er begrip voor te hebben als hij het spel stil zou leggen, wanneer het volgens hem niet goed zou gaan en dat hij als er iemand te tekst vergeten zou zijn, hardop de tekst zou roepen.
Dat laatste wisten de bezoekers al, want Cees maakt bij iedere voorstelling de mensen daarop attent. Er is immers veel tekst en het is heel erg knap als je die helemaal uit je hoofd kent. Een keer ernaast zitten, is helemaal geen ramp, toch? En in een stuk als ‘Schuren’ hoort het er helemaal bij. Een spel in een spel en met van alles erom heen.

Het publiek zat op het puntje van haar stoel.