Stagiair Rein Krielen presenteert zijn bevindingen over het Arboretum Pendrecht

Rein Krielen is derdejaarsstudent Toegepaste biologie aan het Helicon MBO in Den Bosch. Hij liep zo’n twee maanden stage bij het Arboretum Pendrecht. Op donderdag 9 april presenteerde hij zijn bevindingen tijdens een tuincollege op de Kinderfaculteit.

Historie
Het Arboretum Pendrecht was een perfecte plek voor zijn stage. Er is een weelderige flora en fauna waardoor hij er van alles kon onderzoeken. Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van deze plek? Tot de jaren zestig was het een stuk weiland. Daarna werd het een sportterrein en vervolgens een volkstuin. Voordat in april 2014 het Arboretum Pendrecht werd opgezet, lag het gebied circa vijf jaar braak en was het flink verwilderd. Over de cultuurhistorie ontdekte hij dat er een redelijke tot hoge kans is op archeologische vondsten op deze plek. Zowel in de ijzertijd als in de middeleeuwen, mogelijk ook in de Romeinse tijd, was er al bewoning. Elders in de wijk zijn wel eens Romeinse vondsten gedaan maar hier (nog) niet.

Toekomst
Inmiddels is de plek uitgegroeid tot een prachtig stuk natuur met een grote verscheidenheid aan bomen en planten. Onder andere wilgen, elzen, essen, braamstruiken, kruidenachtige planten en vlinderstruiken. Er zijn plannen voor onder andere een houtwal, een insectenhotel en een bloemenweide. Hierover adviseert Rein het volgende.

*De aanleg van een houtwal is een vrij arbeidsintensief project, maar daartegenover staat dat veel materiaal al voorhanden is en het project gemakkelijk gefaseerd uitgevoerd kan worden.

*De voorkeur gaat uit naar een insectenhotel in plaats van een insectenmuur (duurder, te weinig permanente geschikte ruimte). Het plaatsen van insectenhotels kost weinig geld en ze zijn vrij gemakkelijk in elkaar te zetten en ook verplaatsbaar. Een leuk klusje voor de kinderen van de Kinderfaculteit bijvoorbeeld. Een insectenhotel is een klein houten huisje met allerlei kamertjes met verschillende soorten stukjes materialen erin. Dit trekt diverse soorten insecten aan zoals wespen, bijen, lieveheersbeestjes en vlinders.

*Er hangen al diverse nestkasten voor kleine vogels maar er kunnen er nog meer bij voor bosuilen en vleermuizen. Dit verhoogt de natuurwaarde.

*Verder zijn er zeer veel geschikte plekken voor een eenjarige bloemenweide.

Een leerzame stage
Rein heeft veel geleerd van zijn stage. Hij verwachtte vooral veel praktijkervaring op het gebied van inrichten en beheer op te doen. Maar hij leerde meer. Dat er zeer veel betrokken partijen om de hoek komen kijken wanneer je een gebied in de stad wilt inrichten. Hoe je je gedraagt in een overlegcultuur. Hoe je vanuit het niets een ontwerp kunt maken en dit tot een werkbare vorm kunt verwerken. Maar ook assertief zijn, moeilijke zaken goed voorbereiden en anderen overtuigen van het nut van je plannen. Vitaal Pendrecht was ook positief over de stagiair: zijn hart ligt heel duidelijk bij de natuur, hij is prettig om mee samen te werken en stelt de juiste kritische vragen.