Start sloop Groosmanflat in de Hontenissestraat

Terwijl de laatste resten van de winkels aan de Ossenisseweg worden opgeruimd is de sloper nu bezig in de Hontenissestraat.
Het gebied tussen de Hontenissestraat en de Rilland Bathstraat is het volgende deel van de Tuin op het Zuiden waar de slopershamer toeslaat. Eerder deze maand zijn de twee laatst overgebleven winkelblokken aan de Ossenisseweg afgebroken, vandaag is de sloper begonnen met de Groosmanflat in de Hontenissestraat.

De flat aan de overkant is al in april gesloopt en daardoor kreeg de Hontenissestraat een wat vreemd aanzien: aan de ene kant keek je over een kale zandvlakte tot aan de Krabbendijkestraat en aan de andere kant stond nog de met ijzeren platen dichtgemaakte oneven flat.
Maar dat beeld is binnenkort verleden tijd want de slopers zijn vandaag gestart met de afbraak van de flat Hontenissestraat 27-73. Men is begonnen aan de kant van de Ossenisseweg en daarbij verdween al meteen een huis waar een stukje geschiedenis aan zit. Op nummer 71, het hoekhuis op de middelste verdieping, woonden in de jaren zeventig de twee broers Thijs en Bram van Dam. Zij zijn de oprichters van schoorsteenvegersbedrijf ‘t Westen en hielden in hun huis ook kantoor. Het bedrijf bestaat nog steeds en het kantoor is nu gevestigd in Zuidwijk.

De sloop gaat snel: met een happer worden de muren en de vloeren gekraakt, het lijkt net een kind dat in een koekje hapt. Na de Hontenissestraat volgen nog de Stavenissestraat en de even flat in de Rilland Bathstraat. Op de plaats van de in 1958 gebouwde Groosmanflats komt te zijner tijd nieuwbouw in de vorm van eengezinswoningen.