Stille tocht voor Jennefer

Goed georganiseerde Stille Tocht van Asterlo langs de Bodelo langs het Amelandseplein en de Boergoensestraat naar het park van Het Kaerl de Stouteplein voor sterretje, engeltje Jennefer van Oostende. Joop van der Hor en Ahmed Aboutaleb pakten de juiste toon.
Een indrukwekkende stoet trok vanaf 18:30 uur vanaf de Asterlo naar het Karel Stouteplein. De dtille tocht werd vooraf gegaan door twee agenten te paard en daar direct achter de familie met een banner met het woord WAAROM en een portret van Jennefer van Oostende, die in het weekend van 8 oktober werd vermist en vermoord bleek te zijn. Naast de familie liepen de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, en de voorzitter van de deelgemeente Charlois, Ed Goverde, voorop in de stoet. Wijkcoördinator van Zuidwijk, Joop van der Hor, leidde de tocht en de ceremonie op het Karel de Stouteplein op een voortreffelijke manier.

Zuidwijk, Pendrecht, Carnisse en Oud Charlois leefde met Jennefer en haar familie mee. Jennefer zat in Pendrecht op de basisschool De Koppeling. Het feit dat ze vermoord bleek te zijn sloeg in als een bom op de school en had een enorme invloed op haar klasgenoten.

Woensdag 19 oktober werd Jennefer onder grote belangstelling begraven en donderdag 20 oktober was er stille tocht.

Meer dan 1000 mensen trokken met rose ballonnen en sterretjes vanaf de Asterlo in Zuidwijk, langs de Bodelo, waar Jennefer woonde en door haar moeder, broer en zusjes een prachtige gedenkplek was gemaakt voor hun woning.

De tocht ging verder richting kruispunt Oldegaarde – Zuiderparkweg. Waar veel verkeersregelaars ingezet waren . In Ahoy zou later op de avond Bob Dylan op komen treden met Mark Knopfler. De grote singer-songwriter zong misschien wel zijn song: ‘To make you feel my love’. De song die wereldberoemd werd gemaakt door Adèle. Het lied speelde wellicht door de stoet om de band met jennefer uit te drukken. Hij zou mooi gepast hebben in de stoet en er vast materiaal door gekregen hebben voor nog een mooi een bij de plechtigheid passend lied.

De stoet ging ter hoogte van de parkeerplaats van Ahoy linksaf via het fietspad naar de Goereesestraat. Daar ging de stoet de Markerstraat in en deed de familie het Amelandseplein aan. Langs de duimdrop waar Jennefer vaak gespeeld heeft. De overigen wachten tot de familie weer verder ging richting Dorpsweg, de Boergoensevliet op en langs de herdenkingsplek, die tegenover het huis waar Jennefer gevonden werd, was ingericht. Op de terugweg legden veel deelnemers aan de tocht bloemen voor haar neer.

Een eindje verderop op het Karel de Stouteplein vond de slotceremonie plaats. Joop van der Hor vroeg stilte en kondigde de muziek aan waar Jennefer zo van hield. ‘Elke stap die je neemt’ van Gordon en Replay en ‘Je hebt me’ van Gio. Charlotte de Agua Rosada is er nog ondersteboven van. ‘Alsof ze het egweten heeft!’ zei ze de dag erna.

Joop gaf ook het woord aan de burgemeester, die ontroerd de mensen op het plein en de familie een hart onder de riem stak. ‘Blijf met je poten van onze kinderen af’, was tot tweemaal toe zijn noodkreet. Hij noemde Jennefer een geknakte bloem, die het niet vergund geweest is om tot volle bloei te komen.

Er werd verschillende keren geapplaudisseerd voor Aboutaleb.

Joop van der Hor vroeg daarna speciale aandacht voor Sevda, een zus van Jennefer, die veel lef toonde door de meer dan duizend mensen toe te spreken. Volgens haar was Jennefer nu een sterretje aan de hemel en ook een engeltje. Zij bedankte namens de familie iedereen die meegekomen was in de stille tocht.

Van der Hor vroeg daarna de ballonnen op te laten en de sterretje aan te steken. Dat er ballonnen in de bomen bleven hangen was volgens hem niet erg. Dat zou alleen maar betekenen dat men nog langer aan Jennefer herinnerd zou worden.

De grote groep mensen ging daarna rustig naar huis met openbaar vervoer of te voet. Op de weg terug naar Pendrecht kon je diverse mensen in groepjes terug zien lopen keurig over de voetpaden en gebruik makend van de oversteekplaatsen. Jennefer zal nog lang voortleven in de herinnering van velen.