Tekst en presentatie van Mario’s terugblik op 2012

JANUARI
• Vanaf 1 januari is er een grote verandering in het Servicepunt. Na een aanbesteding van het welzijnswerk komt er een einde aan Charlois’ Welzijn, in Pendrecht en nog drie andere wijken doet PIT 010 zijn intrede. Bij het welzijnswerk nieuwe stijl wordt uitgegaan van de zelfredzaamheid van bewoners onder het motto help jezelf vooruit.
• De open dag van Paramedisch beweegcentrum De Beweging aan de Baarlandhof is een succes, er zijn zo’n 350 bezoekers geweest. Behalve de fysiopraktijk zijn er in De Beweging gevestigd een diëtiste, logopedisten en een leefstijladviseuse. Tijdens de open dag waren er informatiestands van enkele andere aanverwante organisaties.
• De renovatie van de flat achteraan de Ooltgensplaatweg is in volle gang. Net als in de Melissantstraat en de Middelharnisstraat worden twee boven elkaar gelegen appartementen samengevoegd tot maisonnettes. Helaas zou later in het jaar de aannemer failliet gaan met als gevolg dat de werkzaamheden ongeveer drie maanden hebben stilgelegen.
Directeur Joop Verschoor van de Beatrixschool gaat met pensioen. Joop heeft maar liefst 42 jaar op de Beatrixschool gewerkt en toen hij daar in 1970 als onderwijzer begon was ik één van zijn eerste leerlingen. Tijdens de druk bezochte afscheidsreceptie kon men kennismaken met Mirjam Mels die Joop als directeur zal opvolgen.
• De zorgwoningen van Aafje aan de Burghsluissingel worden officieel geopend. Dat gebeurde door mevrouw de Hartog die, geholpen door Ed Goverde en Constant van Schelven, met een enorme schaar een rood lint doorknipte. Daarmee is er een samenwerking tussen Woonstad Rotterdam en Aafje ontstaan, eigenlijk niets nieuws want 40 jaar geleden was dat in Valckensteyn al tussen OWG en De Stromen.

FEBRUARI
• Het is maandagmorgen 6 februari 2012, even na achten en de thermometer wijst -6 graden aan. De enorme happer komt in beweging. Eerst gaan de kaken open en dicht. En nog eens. En wordt de sloopkop gedraaid en ook nog eens. Maar dan gaat ie langzaam naar boven. Rust even op de zuidwest-hoek van het enorme gebouw. Je denkt: daar gaan de eerste happen uit, maar de kop bedenkt zich! Hij richt zich op de galerij. De eerste balkonhekken gaan er aan. En vallen met veel geraas naar beneden. De sloop van Valckensteyn is begonnen!
• De nieuwe huurwoningen van De Vlonders aan het begin van de Sliedrechtstraat zijn opgeleverd. Deze huizen staan op de plek van de vroegere buurtwinkels waar ik als kind zo veel voetstappen heb staan: de groentezaak van Rob Koster, de sigarenwinkel van Theo van Aalst en niet te vergeten snackbar de Paddestoel van Piet en Jeanne van den Bosch.
In de Kijkerd bestaat 25 jaar. In februari 1987 verscheen de eerste Pendrechtse wijkkrant die toen nog geen naam had. De eerste uitgave had veel weg van een schoolkrant: een aantal aan elkaar geniete A4-tjes met een geel voorblad. Bijna 18 jaar was In de Kijkerd in krantvorm met het gele oog op de voorpagina, sinds 2007 verschijnt het als magazine.
• Deze foto lijkt niets met Pendrecht te maken te hebben, maar toch is dat het geval. In het kader van 550 jaar Charlois heb ik in een werkgroep van Stichting Historisch Charlois gezeten. Deze werkgroep heeft voor de basisscholen een DVD gemaakt met fotopresentaties van alle wijken in de deelgemeente Charlois en het zal duidelijk zijn welke rol ik daar in heb gespeeld. De eerste exemplaren van de DVD werd aangeboden aan de Grondheren van Charlois.
• Aan het einde van februari, drie weken na de start van de sloop, is Valckensteyn al voor een groot deel weg. De sloop trekt dagelijks belangstellenden van kijkers, fotografen en filmers want nog nooit is er in Pendrecht een gebouw van deze omvang afgebroken.

MAART
• In december 2011 zijn de buslijnen 63 en 64 opgeheven waardoor enkele haltes overbodig zijn geworden. Eén van die haltes is op de hoek Krabbendijkestraat / Nieuw-Vossemeerweg en daar stond ook een digitaal informatiepaneel dat de vertrektijd aangaf. Gedurende lange tijd stond daar de tekst halte opgeheven op, meer dan een jaar na de opheffing van de halte staat het paneel er nog steeds.
Valckensteyn is niet meer! Op 15 maart zijn de laatste muren omver gehaald en dat betekent het einde van een gebouw dat amper 40 jaar geleden de trots van Pendrecht was. De sloop zelf heeft bijna zes weken geduurd maar er is nog genoeg te doen: het resterende puin moet nog worden afgevoerd en de fundering zit ook nog in de grond.
• Het laatste overgebleven blokje bejaardenwoningen in de Ossenissebuurt is klaar voor de sloop. De naam bejaardenwoning stamt nog uit de tijd toen Pendrecht werd gebouwd, het is niets anders dan een piepklein huisje met maar één slaapkamer. Aan de achterkant van dit blok zat nog een oud model straatnaambord van het Biezelingeplein, dat is gered voor het Pendrecht Museum.
• Het verpleeghuis Slingedael is gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Het huis is nu gespecialiseerd in de verzorging van Korsakovpatiënten en heet daarom voortaan Korsakovcentrum Slingedael. Als afsluiting van de renovatie en vanwege de landelijke open dag van zorg en welzijn kon men het gerenoveerde gebouw bekijken.
• Tijdens de jaarlijkse Boomfeestdag zijn er in de Herkingenbuurt 29 nieuwe bomen aangeplant. Eén van die bomen is een Toekomstboom. Leerlingen van De Koppeling hebben tekeningen gemaakt hoe de bomen er over 50 jaar uit zullen zien, deze tekeningen zitten in een metalen koker die bij de Toekomstboom begraven is. Het is de bedoeling dat deze koker in 2062 weer wordt opgegraven om te zien of de voorspelling van de kinderen is uitgekomen.

APRIL
• Op Plein 1953 wordt de blauwe walvis geplaatst, dat is het laatste eindelement van de kindvriendelijke routes die in 2010 zijn aangelegd. Het plateau wordt nog geschilderd en er komt een wateraansluiting want de walvis zal iedere minuut water spuiten. Op 6 juni is de walvis officieel ingewijd; dat gebeurde door Alaattin Erdal van de deelgemeente en Joke Spijkers, de held in wiens heldenmaand de kindvriendelijke routes zijn aangelegd.
• Verkeersdrempels kennen we al tientallen jaren maar Gumacon drempels zijn nieuw voor Pendrecht. In de Slinge zijn er twee aangelegd, ter weerszijden van de Middelharnisstraat. De vorm van de drempels is zodanig dat vrachtauto’s en bussen de drempels bijna ongemerkt kunnen passeren.
• De Oranjevereniging Pijnacker organiseert jaarlijks de Beatrixrun, een optocht van 100 zijspanmotoren met in het zijspan een verstandelijk gehandicapte passagier. In het kader van Charlois 550 liep de route dit jaar door de deelgemeente en dus ook door Pendrecht. De motorkaravaan op de Slinge trok de aandacht want dit zie je niet dagelijks, veel wandelaars bleven even staan.
• Sinds halverwege 2011 zijn er van tijd tot tijd zaterdagse rommelmarkten op Plein 1953 die tegenwoordig snuffelmarkten worden genoemd, dat klinkt toch iets minder negatief dan rommelmarkt. Over het aanbod zijn de meningen verdeeld maar het zorgt toch voor een verlevendiging van het Plein.
• Bij het metrostation komen twee vaste kiosken. De kiosk aan de kant van de Ooltgensplaathof is bestemd als vervanging voor de witte snackwagen die naast de brievenbus staat. De andere kiosk aan de kant van de Zuiderparkweg wordt het nieuwe onderkomen voor de krantenverkoper die met zijn winkelauto onder het metroviaduct staat. De nieuwe kiosken worden officieel geopend door Ed Goverde en Alaattin Erdal van de deelgemeente Charlois.

MEI
• In het achterste deel van de boerderijwoningen aan de Kerkwervesingel opent het Vrouwencentrum PIT 010 de deuren. Deze ruimte heeft al verschillende bestemmingen gehad, achtereenvolgens het onderkomen voor Stichting Historisch Charlois, vrouwenstudio Anganieta, meidenvilla The Butterfly House en nu dan als vrouwencentrum. Sinds 1 januari heet het Vrouwencentrum Participatiecentrum en zijn ook mannen welkom.
• Voor de derde keer is er een plantjesmarkt op Plein 1953 wat weer voor een gezellige drukte zorgde. Er waren verschillende activiteiten zoals bloemschikken, een braderie en speelelementen voor de kinderen. De plantjesmarkt is ontstaan in 2010 toen Elly Pesik de held was van Pendrecht is Goed Bezig, in haar heldenmaand stond het opknappen van tuinen centraal.
• Op dezelfde dag als de Plantjesmarkt is de onthulling van de Silhouetten, de 22 ijzeren figuren die hand in hand in een vierkante kring op de Meeuwenplaat staan. De onthulling gebeurde in de stijl van Charlois 550 en de maakster van de Silhouetten, Annemarie Theunissen (de lange dame in de bloemetjesjurk) was er speciaal voor uit Westervoort gekomen. Ten tijde van de onthulling waren de silhouetten nog grijs maar door een bijzonder oxidatieproces zouden zij in enkele weken tijd een goudbruine kleur krijgen.
• In de aanloop naar het EK voetbal kleurt de wijk al oranje en in bijna iedere straat hangen wel vlaggen of andere versiering. In tegenstelling tot 2010, toen Nederland op het WK nog de finale haalde, schopte Oranje het dit keer letterlijk en figuurlijk niet ver: al vóór de kwartfinale werd Nederland uitgeschakeld.
• Opbouwwerker Rieks Westrik wordt 65 jaar en hij gaat officieel met pensioen. Met een smoesje was Rieks naar de Sint Bavokerk gelokt en daar werd ter ere van hem een groot feest gehouden. Veel mensen en groepen uit de wijk hebben Rieks bedankt voor het werk wat hij heeft gedaan en in veel gevallen ging dat vergezeld van een cadeau. Rieks is tot op de dag van vandaag nog werkzaam in de wijk maar nu als vrijwilliger.

JUNI
• De Olympische Spelen Pendrecht beginnen officieel op Plein 1953. De Pendrechtse ringen zijn vierkant en in een andere kleurenvolgorde want het logo van de Olympische Spelen is beschermd. De eerste activiteit was een wedstrijd met waterloopballen op de vijver: wie is het eerste bij de silhouetten? Het startschot werd gelost door Alaattin Erdal van de deelgemeente Charlois.
• De toren van de Open Hofkerk krijgt een schilderbeurt, de foto links laat zien dat dit wel nodig was. Het leek er op dat de toren een andere kleur zou krijgen maar uiteindelijk keerde het vertrouwde lichtgroen terug, al lijkt de nieuwe kleur een fractie lichter. Rondom de poten zijn betonnen blokken gegoten waardoor het lijkt alsof de toren voeten heeft gekregen.
• Na geruime tijd te hebben leeggestaan is de vroegere kosterswoning van de Triomfatorkerk, deze kerk dus, gerenoveerd en verbouwd tot kinderdagverblijf Geliefd. Tijdens de officiële opening laten kinderen lichtgroene ballonnen op en met het onthullen van het naambord naast de ingang is het kinderdagverblijf geopend. Daarna kan iedereen binnen een kijkje nemen.
• De Ostreaflat bestaat 10 jaar en daarom was er een besloten feestavond voor de bewoners. Verder was er ‘s middags een informele receptie voor genodigden en als dagburgemeester was ik ook uitgenodigd, de receptie was uiteraard in de recreatieruimte van de flat. En wie wil weten waar de naam van de flat vandaan komt: Ostrea is het Latijnse woord voor oester.
• Door de economische crisis zijn er weinig woningbouwactiviteiten in de wijk. Dit is één van de nieuwe blokken van De Borders fase 2 in de Hontenissestraat. Deze eengezinswoningen in aanbouw staan op de plek waar één van de zogenaamde Groosmanflats heeft gestaan.

MUZIKAAL INTERMEZZO
We zijn nu halverwege 2012, mijn keel is droog en daarom is er even een muzikale onderbreking.

JULI
• Paniek in de Halsterenstraat: de garagedeuren worden opnieuw geschilderd en daarmee zijn de straatafspraken verdwenen die er al 7 jaar op staan. Gelukkig waren de sjablonen er nog en precies een maand later stonden de teksten er weer keurig netjes op alsof er niets was gebeurd.
• De voormalige winkel van Hans Textiel in de Krabbendijkestraat is tijdelijk in gebruik als Atelier Elegance. De carnavalsgroep Elegance gebruikt de ruimte om de tooien en andere attributen voor het Zomercarnaval te maken, ook de roze tooi waar in 2010 Kimberley mee liep tijdens Exotic Pendrecht staat er. Carnavalsgroep Elegance heeft al heel wat prijzen gewonnen, getuige de vele bekers die ook een tijdje in de etalage hebben gestaan.
• Het lijkt op het eerste gezicht een foto die buiten Pendrecht is genomen maar niets is minder waar. Kunt u zich voorstellen dat hier het 14 verdiepingen hoge Valckensteyn heeft gestaan? Al het puin is afgevoerd en het terrein is met gras ingezaaid want voorlopig zal hier niet gebouwd worden. Het enige wat nog aan Valckensteyn herinnert is het transformatorhuisje links op de foto. Voor veel mensen is het nog steeds vreemd dat Valckensteyn er niet meer staat.
• Helaas gebeurt het regelmatig dat er grof vuil bij de afvalcontainers wordt gezet. Maar toen ik dit van een afstand zag keek ik toch even vreemd op. Staat er nou echt iemand bij om te voorkomen dat men met de spullen aan de haal zou gaan? Pas toen ik dichtbij kwam zag ik dat de vriendelijk lachende dame een levensgrote foto op karton was!
• In de zomervakantie zou de duiker onder de Krabbendijkestraat worden vervangen en daarom wordt er een tijdelijk bruggetje voor voetgangers aangelegd. Op het laatste moment blijkt er een hogedruk gasleiding in de weg te liggen en daarom zijn de werkzaamheden tot nader order uitgesteld. Men laat het bruggetje nu maar liggen totdat het werk alsnog begint.

AUGUSTUS
• De jaarlijkse iftar maaltijd bij het Turks Huis is ondanks de vakantietijd goed bezocht. Omdat het verenigingsgebouwtje te klein is om alle ruim 80 eters een plek te bieden was er op het terrein een lange tent neergezet. De maaltijd begon om 21.34 uur, het tijdstip dat de zon ondergaat en de vasten wordt verbroken. Tijdens de maaltijd was er een kort welkomstwoord van Sedat Atacan, de voorzitter van de vereniging Turks Huis rechtsonder op de foto.
• De vaste gasten van restaurant Zuiderkroon weten er alles van: iedere keer als de toegangsdeur openzwaait komt er behalve een bezoeker ook een windvlaag naar binnen. Om daar een einde aan te maken wordt de ingang verbouwd, de oude toegangsdeur wordt vervangen door een nieuwe glazen entree met een tochtsluis.
• Tijdens de verbouwing van de Zuiderkrooningang bleef het restaurant gewoon open, al moest men enige geluidsoverlast op de koop toe nemen. De soos op dinsdagmiddag liet men twee keer niet doorgaan en als alternatief was er Jeu de Boules op de baan die achter de Tiengemetenflat ligt.
• In de Krabbendijkestraat is de vervanging van de duiker uitgesteld maar elders in de wijk kon men wel hiermee verder. De Burghsluissingel kreeg twee nieuwe duikers en tijdens de werkzaamheden was de straat ter plekke afgesloten voor alle verkeer, alleen voetgangers konden via een tijdelijk pad passeren. Het vergroten van de duikers is nodig om na zware regenval het water sneller te kunnen afvoeren.
• Iedereen kent de groene anti-parkeerplaatjes die zelfs in Rotterdam “Amsterdammertjes” worden genoemd. De gemeente Rotterdam liet zijn eigen paaltjes ontwerpen die uiteraard de naam Rotterdammertjes hebben gekregen. De eerste exemplaren in Pendrecht staan in de Dreischorstraat, ook bij de HAL-flat staan er twee.

SEPTEMBER
• Bijna twee jaar geleden verdween Monika Tanova, de straatkrantverkoopster die regelmatig bij de Aldi stond. Ondanks de inzet van de politie is zij nog steeds vermist. In een laatste poging om haar te vinden opent de politie een speciale website en op haar mogelijke looproute van het metrostation naar de Aldi zijn witte stickers in de vorm van een voetstap geplakt. Helaas zijn alle inspanningen zonder resultaat gebleven, de verdwijning van Monika is nog steeds niet opgelost.
• Een vaste activiteit in het najaar is de jaarmarkt van de winkeliersvereniging. Behalve kramen waren er demonstraties van de brandweer en een show van de carnavalsgroep Elegance. De muziek werd verzorgd door o.a. de Jong Euroband en de Music United Brass, de Pendrechtse brassband.
• Als onderdeel van 550 jaar Charlois was er de Karel de Stoute Tour, een fietstocht van Brugge naar Charlois over een afstand van 143 kilometer. Het eindpunt van de tocht was het plein bij het metrostation waar een fitfestival was georganiseerd. De foto toont de aankomst van de wielrenners, één van de deelnemers is ex-opbouwwerker Rieks Westrik, midden op de foto. De deelnemers worden ontvangen door deelraadsvoorzitter Ed Goverde en Joop van der Hor, de projectleider van Charlois 550.
• Nog meer fietsnieuws: het fietspad aan de zuidzijde van de Slinge is alleen bedoeld om te berijden richting metrostation. Regelmatig reed men tegen het verkeer in en deze spookfietsers zorgden met name op de kruisingen voor gevaarlijke situaties. Er zijn nu borden geplaatst die hieraan een einde moeten maken.
• Van tijd tot tijd komen er buitenlandse delegaties op bezoek in Pendrecht. In september was dat een groepje uit Kopenhagen en na een introductie in het Pendrecht Museum maakten de Denen een rondgang door de wijk. In de Zuiderkroon kregen zij een lunch aangeboden en als laatste was er een optreden van de Rainbow Arts Group in het Pendrecht Theater.

OKTOBER
• In de Zierikzeebuurt is een kinderfeest dat werd gehouden op het speelpleintje aan de Schuddebeursstraat. Er waren verschillende activiteiten waaronder schminken, een voorleestent en een popcornmachine. Het was een Opzoomeractie want in de Noordwellestraat stond een blauw Opzoomer Mee keetwagentje en ook het bekende spandoek met de tekst Allemaal Rotterdammers! ontbrak niet.
• Ook in Pendrecht wonen fans van Feyenoord en als de club van Rotterdam Zuid speelt hangen er op verschillende plaatsen in de wijk Feyenoordvlaggen, helaas heeft dat eergisteren niet mogen baten en heeft de club op een gevoelige plek een gevoelige nederlaag geleden [Feyenoord verloor in Amsterdam met 3-0 van Ajax]. Vanaf het dak van de Zuiderparkflat wappert altijd een vlag van Woonstad Rotterdam maar gedurende enkele weken hing er een Feyenoordvlag onder. Wie zei daar dat het alleen maar jongeren zijn die van voetbal houden?
• Het Ovezandepad is weer een stukje langer geworden want de nieuwe woningen van De Borders fase 2 worden binnenkort opgeleverd. Het pad begint bij de Ellewoutsdijkstraat en loopt nu tot aan de Hontenissestraat. Uiteindelijk zal het Ovezandepad eindigen aan de westrand van Pendrecht, bij de bouwspeeltuin.
• Wie regelmatig op Plein 1953 komt heeft ze eind vorig jaar zeker wel eens gezien: een groepje van 4 zwanen. De wit gevederde dieren voelden zich er kennelijk thuis en ze zijn gewend geraakt aan de mensen. Regelmatig stonden ze bij de ingang van de Plus en als er een snuffelmarkt was schroomden ze niet om ook een kijkje te nemen bij de kramen. Waar zijn de zwanen gebleven?
• Het speelpleintje in de Herkingenstraat krijgt nieuwe speeltoestellen. De oorspronkelijke toestellen hadden meer weg van kunstwerken en eind 2011 konden de kinderen zelf aangegeven wat zij op de speelplek wilden hebben. Dit was tevens het laatste project van beheercoördinator Ilona Otter want na haar zwangerschapsverlof heeft zij een andere functie buiten Pendrecht gekregen. Ook vanaf deze plaats wil ik Ilona hartelijk danken voor haar inzet voor de wijk.

NOVEMBER
• Per deelgemeente kon er in oktober een Opzoomerkanjer worden gekozen en in Charlois was de Halsterenstraat één van de genomineerden. Albert Heijn werkt samen met Opzoomer Mee en daarom konden klanten van de Zaandamse grootgrutter stemmen op hun favoriete straat. De Halsterenstraat eindigt op de tweede plaats, Sjannie de Mooij neemt de prijs in ontvangst.
• De website van Vitaal Pendrecht bestaat 10 jaar. Oorspronkelijk was het de site van de Bewonersorganisatie Pendrecht maar na het ontstaan van Vitaal Pendrecht veranderde de naam. De website is in de loop der jaren regelmatig aangepast en uitgebreid, sinds juli 2011 heeft de site een link naar mijn weblog.
• Door de aanleg van de warmteleidingen en het vernieuwen van de riolering zijn er veel straatafsluitingen, vooral in de Sliedrechtstraat en de Ossenisseweg. De foto toont de Ellewoutsdijkstraat ter hoogte van de Ossenisseweg. De kruising Krabbendijkestraat / Sliedrechtstraat wordt in fases opengebroken waardoor het verkeer door de Krabbendijkestraat met behulp van tijdelijke stoplichten wordt geregeld.
Bien Hofman van Vitaal Pendrecht gaat met vroegpensioen. Zij viert dat op grootse wijze met een symposium in de Open Hofkerk waarbij zij wordt benoemd tot Rector Magnificus van de Pendrecht Universiteit. Het is een avondvullend programma met een diner, muziek en meerdere sprekers. Eén van de verrassingen voor Bien was het optreden van het Oeral Kozakkenkoor.
• Opnieuw verdwijnt er een welzijnsvoorziening uit de wijk: de bibliotheek sluit definitief de deuren. De bibliotheek begon in 1959 in een houten gebouwtje aan de Middelharnishof, na twee verhuizingen in de Tiengemetenhof kwam de bibliotheek in 2000 op Plein 1953 in het gebouw waarin ook de nieuwe Middelburgt kwam. Na 53 jaar is het boek van de Pendrechtse bibliotheek voorgoed gesloten.

DECEMBER
• De oliebollenkraam is al tientallen jaren een vertrouwde verschijning rond de feestdagen en stond in 2012 voor de 40e keer in Pendrecht. De kraam heeft niet altijd op dezelfde plek gestaan maar het waren wel altijd dezelfde mensen die in de wijk oliebollen en ander winters gebak verkochten. Harry Kock, de voorzitter van Vitaal Pendrecht, ging daarom even langs om een bloemstuk te brengen.
• Het nieuwe regiokantoor van Woonstad Rotterdam is in gebruik genomen. Het gebouw staat vlakbij het metrostation en valt op door zijn moderne architectuur met veel glas, vooral de ruitvormige elementen bij de ingang zijn een blikvanger. Interessant is ook het contrast tussen oud en nieuw want het kantoor staat pal naast de historische paalwoningen.
• Opnieuw is er een aflevering van de Radio Pendrecht Soap die dit keer in het teken van kerst staat. In de Toneelwinkel luisterde het publiek naar drie kerstverhalen terwijl de soap in het Pendrecht Theater speelde. Tijdens de inleiding vertelde Pieta Bot dat het de laatste voorstelling in het Pendrecht Theater zal zijn, de Aldi gaat verbouwen en heeft de ruimte nodig. Het theater is inmiddels leeg, de verbouwing van de Aldi is gisteren begonnen.
• De telefooncel in de Sliedrechtstraat is al eerder weggehaald, we bellen tegenwoordig mobiel. Maar omdat bijna iedereen ook e-mail heeft sturen we ook minder brieven. PostNL heeft daarom eerder in het jaar al aangekondigd dat er brievenbussen gaan verdwijnen. Ook deze bus in de Sliedrechtstraat is weg, van de negen brievenbussen in de wijk staan er nu nog maar vijf.
Kerstfeest in Pendrecht. Het kerstconcert in de Sint Bavokerk was heel afwisselend en sfeervol. In de Open Hofkerk gaf het Neva Ensemble uit Sint Petersburg een concert dat deels in het teken stond van kerst. Voor de tiende keer organiseerde Vitaal Pendrecht kerst op het Plein en ook daar was muziek. Zonder geluid was de fairy bell, de lichtgevende kerstboom die op de Meeuwenplaat staat en u ziet het goed: de verlichting van de rand brandt eindelijk! En er stonden ook dit jaar weer Opzoomerkerstbomen in de wijk.

OVERLEDEN IN 2012
Als laatste onderdeel van mijn jaaroverzicht wil ik nog even stilstaan bij enkele mensen die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Ik doe dat in de neutrale, alfabetische volgorde.
Ino Braam, actief wijkbewoner uit de Middelharnisstraat die fel tegen de sluiting van de Middelburgt was.
Lodewijk Demmendaal, actief opzoomeraar in de Halsterenstraat.
Walter Groeneweg, voorzitter van zowel de Huurdersvereniging Zuiderkroon als de Biljartclub Zuiderkroon.
Bart Klip, actief vrijwilliger bij de Jeu de boulesclub aan de Middelharnisstraat.
Tibor Levai, oud-bewoner van Pendrecht waarvoor twee keer onder de naam Convoi Humanitaire een actie voor een scootmobiel is gehouden.
Frans van Rooy, de man van kunstenares Eveline, werkzaam als volkshuisvester.
Kees Trommel, voormalig wijkagent van Pendrecht.
Margareth Visser, actief dierenliefhebster die in opdracht portretten van huisdieren schilderde.
Aat Vlaardingerbroek, voorzitter van de Huurderscommissie Zuiderparkflat.
Cees Zijlmans, actief wijkbewoner en ex-werknemer van de Holland Amerika Lijn.
U zult ze misschien niet allemaal hebben gekend maar het zijn wel mensen die ieder op hun eigen manier iets voor de wijk hebben betekend. Mag ik u vragen om met een kort moment van stilte deze mensen te gedenken.

AFSLUITING
En zo zijn we in 2013 beland, een jaar waarin er enkele jubilea zijn. Op 1 februari, volgende week vrijdag dus, is het 60 jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland werd getroffen door de watersnood. Een gebeurtenis waar je tot op de dag van vandaag op iedere straathoek in Pendrecht aan wordt herinnerd, de straten in onze wijk zijn immers vernoemd naar plaatsen die toen zijn ondergelopen.

Ook op 1 februari is het 10 jaar geleden dat Sedar Soares bij metrostation Slinge werd neergeschoten, als gevolg waarvan hij een dag later overleed. Dit drama heeft heel veel losgemaakt in de wijk en het ontstaan van Vitaal Pendrecht was één van de reacties op deze moord. Wat er sindsdien allemaal gebeurd is om de wijk te verbeteren is een lange lijst.

En de Open Hofkerk heeft dit jaar eveneens iets te vieren, het kerkgebouw werd 50 jaar geleden in gebruik genomen, dat was op 12 mei 1963. Ik heb van pastor Johan Bos al vernomen dat men dit jubileum zeker niet ongemerkt voorbij wil laten gaan.
Over de Open Hofkerk gesproken: ook in 2013 zullen er in het kader van de Zondagmiddagmuziek vier concerten zijn. Op 3 februari is er een benefietconcert waarbij ook het kleine orgel bespeeld zal worden. Dit instrument is bestemd voor de nieuwe Pauluskerk en staat tijdelijk in de Open Hofkerk, de opbrengst van het benefietconcert is bestemd voor het werk van de Pauluskerk.

Het laatste maar zeker niet minst belangrijke jubileum is het feit dat Pendrecht 60 jaar bestaat en ter herinnering hieraan komt er iets blijvends in de wijk te staan. Bewoners uit de Zierikzeebuurt hebben in de voormalige winkelruimte van Hans Textiel een zogenaamde sociale sofa gemozaïekt. De bank heeft als thema 60 jaar Pendrecht en zal op 31 januari a.s. worden onthuld.

Ik wens u allen een heel voorspoedig en inspirerend 2013 toe!

Via de link terugblik 2012 kom je in de presentatie die dagburgemeester van Pendrecht, Mario Bosch, dinsdagavond vertoonde in de Christus Triomfatorkerk.