Tentoonstelling over de Ocrietfabriek

In Eemnes is een tijdelijke tentoonstelling over de Ocrietfabriek, het bedrijf waar ooit de lavetten werden gemaakt. Dagburgemeester Mario Bosch ging daar gisteren heen en maakte van de gelegenheid gebruik om ook de locatie te bezoeken waar de fabriek stond.
De expositie Ocrietfabriek 1939 – 2008 is in de oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes. De ruimte is niet zo heel groot maar er was veel te zien en te lezen, op overzichtelijke panelen wordt de geschiedenis van het bedrijf uit de doeken gedaan. De tentoonstelling belicht de historie van het bedrijf, de mensen die er werkten en de situatie na de sluiting. Behalve foto’s waren er ook voorwerpen te zien zoals een keukenblok met een aanrecht van ocriet dat ook in Pendrecht gemeengoed was. Op het aanrecht stond de beroemde blauwe bus Vim, het schuurpoeder waarmee je ocriet moest reinigen. Helaas stond er geen lavet maar er hing wel een vergroting van een advertentie waarop het lavet te zien is. De Ocrietfabriek was meer dan een grote werkgever voor Eemnes en omgeving, het bedrijf deed veel voor zijn personeel op sociaal gebied.

De sluiting van de Ocrietfabriek is een bizar verhaal. In augustus 2008 is er tijdens een inventarisatie in de gebouwen op grote schaal asbest aangetroffen, de fabriek wordt daarop onmiddellijk gesloten en verzegeld. De 23 werknemers worden naar huis gestuurd en maken zich grote zorgen om hun baan en hun gezondheid. Nog geen maand later wordt het bedrijf failliet verklaard en daarmee valt definitief het doek voor de Ocrietfabriek. Vanwege het asbest en andere chemische stoffen die nog in de fabriek aanwezig waren duurde het nog zes jaar voordat de sloop kon beginnen.

De tentoonstelling is nog tot en met 31 oktober 2015 te bekijken. De oudheidkamer van de Historische Kring Eemnes is aan de Raadhuislaan 2A in Eemnes en is iedere zaterdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.

Op ongeveer 3 kilometer afstand van de oudheidkamer stond de fabriek die in 2014/2015 is gesloopt, alleen een naambord en de vlaggenmast bij de ingang van de toonzaal staan er nog. Het zijn de laatste restanten van het bedrijf dat door het lavet in heel Nederland bekendheid heeft gekregen. Mario’s verslag van zijn dag in Eemnes is te lezen in zijn weblog maar ook op zijn speciale lavetpagina.