Try Out van Scrooge hartelijk ontvangen

Pieta Bot bewerkte het verhaal van Ebenezer Scrooge uit A Christmas Carol naar een verhaal in deze tijd in Pendrecht. Cees Bavius oefende avond aan avond de teksten in en bedacht de entourage.

Cor Hofman speelde een geloofwaardige pandjesbaas. Hij heette Scrooge en ook de andere spelers kregen namen mee als Cratchit, geest van het kerstmis van het verleden en geest van het huidige kerstmis, Tiny Tina, Marley, maar er waren ook Ans en Jans en een jongetje. Mounir liep rond met een collectebus voor kinderen in Afrika, die door ebola geen ouders meer hebben. En Maria die haar zilveren beker wilde verpanden om de Eneco te kunnen betalen.

Scrooge van Dickens bleek ineens een verhaal in deze tijd. Een ontslagen werknemer van de RDM buit zijn situatie uit ten koste van zijn omgeving. Toch wint de sfeer van kerstmis. Al gaat ie langs het randje.

Voorzitter van de gebiedscommissie, Ronald Tol, opende de reeks voorstelling. Ronald woont ook Pendrecht en speelde verschillende keren de kerstman van de wijk. Bien Hofman vroeg hem om als ‘bewoner’ het woord te voeren. Zij en Cees Bavius hadden de spelers al aan het publiek voorgesteld.

Prachtige rollen voor een reeks van bewoners uit de wijk. Zelfs de dagburgemeester en de nachtburgemeester kwamen langs. Samen speelden zij antiquairs, die in de boedel van Scrooge kwamen graaien. De nachtburgemeester schudde als de geest van Marley in een videobijdrage Scrooge wakker. Harry Kock had een dubbelrol. Vanity, op de foto met Cor Scrooge, speelde zelfs drie verschillende rollen.

Het duurde lang voordat het hart van Scrooge ontdooide. Gelukkig maar! Het publiek genoot met volle teugen van een hedendaags verhaal vol muziek. Niet alleen muziek van bijvoorbeeld Neil Young met Heart of Gold via de geluidsinstallatie. Armando Monsanto kwam zoals ie dat ook gebruikelijk in de wijk doet op als de zingende gitarist. Nu met White Christmas en dergelijke.

Bij Jingle Bells werd het feest en kwam alles toch nog goed.

Bravo! Pendrecht Theater.

Woensdag en donderdag zijn de premiere en de uitvoering. In de twitterberichten is de voorstelling van 8 december te volgen. Maar er komen vast nog meer berichten op deze pagina.