Tunneltocht werd een ware tourrit dankzij wind en hellingen

Els Meijer, de activiteitenbegeleidster van Aafje, en Rieks Westrik van FietsmaatjesRotterdam zaten al vroeg te wachten op fietsers. Zouden ze wel komen met dit weer? Maar natuurlijk, een echte fietser laat zich niet afschrikken door wat tegenwind en dreigende wolken.
De tweede tocht van FietsmaatjesRotterdam zou vertrekken vanuit het Grand Café Restaurant Zuiderkroon. De mensen van het bloedprikken van Star, Miranda en Sabrina van het restaurant en Els Meijer van de activiteitenbegeleiding van Aafje kregen er een beetje een hard hoofd in.

Charda was zich nergens van bewust. Zij maakte schoon, zoals ze zo vaak doet in het restaurant.

Tonny uit Charlois kwam zich als eerste melden. Zij deed voor de eerste keer mee en had erg veel zin in de Tunneltocht. Even later kwam André uit de flats aan de Ellemeethof in Pendrecht zich bij haar en de projectleider, Rieks Westrik, voegen. ‘Nog even wachten, hoor!’, was zijn verzoek, ‘als je met de Metro komt kun je hier niet zo vroeg zijn. Je mag immers pas vanaf 9 uur met de fiets dit mooie Rotterdamse vervoermiddel in!’

Hij had een afmelding gekregen van Marion. Zij was de dag ervoor met haar kleinkinderen naar het strand geweest en zag bij nader inzien zo’n straffe fietstocht niet echt zitten.

Het wachten werd beloond. Eva, Loes, Rita en Lilian hadden samen de Metro genomen en meldden zich in het restaurant aan het Vlissingenplein 108.
‘Ik heb eventueel een alternatief. We kunnen ook naar Courzand fietsen op Heijplaat. Dan drinken we daar een kop koffie en fietsen we weer terug met de wind in de rug’, probeerde Rieks. Geen denken aan. Ze kwamen voor de Tunneltocht en lieten zich niet weerhouden door wat wind. Voor eventuele regen, het was die nacht niet droog gebleven, had Rieks regenjacks bij zich van de organisatie.

Alle fietsers kregen een kop koffie van Aafje. Els stelde dat beschikbaar. Aafje steunt de Fietsmaatjes en er werd gelijk even reclame gemaakt voor het restaurant. Goedkope maaltijden op een goed niveau. Soms is er zelfs een dagspecial en een programma voor een zeer schappelijke prijs.

De fietsen werden tegen half elf beklommen en het gezelschap ging op weg naar de Beneluxtunnel. Niet alleen de wind moest overwonnen worden. Er bleken ook nog gemene klimmetjes in het parcours te liggen. Hier en daar een dijkje en net voorbij de afslag naar Heijplaat lag er een steile helling over de wegen, die overkruist moesten worden. Dat werd nog eens herhaald bij de toegang tot de Beneluxtunnel, een eind voor Pernis. Trouwens allemaal heel wat anders dan het landschap van de vorige keer. Geen weilanden en polders, maar rijen containers, kranen, grote containerschepen, raffinaderijen en fabriekshalen.

En dan komt Pernis. Je ruikt er de Shell, maar je fiets er ook langs boerderijen en typische dorpse straatjes, aslof je door de polder aan het fietsen bent.

Dan de Beneluxtunnel een hele ervaring voor als je nog nooit met de fiets de Nieuwe Waterweg onderdoor ging. Met een opengewerkte lift ging het gezelschap in twee groepen naar beneden. Daar zoefde je met een fikse gang langs de dichtregels van de Rotterdamse dichter, Jules Deelder voor zijn dochter Ari. De fietsmaatjes namen zijn boodschap mee.

Voor Ari

Lieve Ari
Wees niet bang

De wereld is rond
en dat istie al lang

De mensen zijn goed
De mensen zijn slecht

Maar zij gaan allen
dezelfde weg

Hoe langer je leeft
hoe korter het duurt

Je komt uit het water
en gaat door het vuur

Daarom lieve Ari
Wees niet bang

De aarde draait rond
en dat doettie nog lang

Aan de andere kant arriveerden ze in Vlaardingen en fietsten met de wind in de rug, niet overal trouwens, weer terug naar Rotterdam. Druk pratend en allerlei ervaringen uitwisselen. Loes bijvoorbeeld zal er de volgende keer niet bij zijn. Zij gaat in Brabant op een E-Bike met anderen een midweek fietsen door het Brabantse land. En van André werd duidelijk, dat ie verre weg de oudste was in het gezelschap, 78 jaar, maar als het om snelheid ging, vestigde hij ook een record. Een andere kampioen, die van het bruggen-, tunnels- en dijken-classement werd Tonny en zonder elektrische hulpmiddelen!

Vanaf de boulevard van Schiedam was het net alsof ze tussen de zeeschepen aan fietsen waren. Je kunt ze daar bijna aanraken en er kwam heel wat langs.

Eenmaal bij de Maastunnel sloeg de schrik sommigen om het hart. Er hing een briefje op de deur van de lift met defect erop. Toch kwam ie naar boven en deed één van de tunnelwachters een ploegje fietsers uitgeleide. Ook aan de andere kant was er hulp en bleek er een klein probleempje met de fietslift geweest te zijn.

Over de Zuidhoek en de Pendrechtseweg ging het richting finish en lunch in de Zuiderkroon. Daar was nauwelijks plek over want er stond bingo met Frida de Bruin op het programma.

Volgende tocht os de Schietocht vanuit Humanitas aan het Bergwegplantsoen in het Oude Noorden. Kijk eens op www.fietsmaatjesrotterdam.nl en sluit je aan. Daar krijg je geen spijt van.