Valckensteyn is nu voor ruim de helft gesloopt

Valckensteyn bestaat eigenlijk uit twee flats van verschillende hoogte die enigszins verspringend in elkaar zijn geschoven: een noordvleugel van 10 verdiepingen en een zuidvleugel van 14 verdiepingen. Afgelopen maandag is het laatste stukje van de zuidvleugel gesloopt waardoor het gebouw vier verdiepingen lager is geworden. In hoogte was Valckensteyn al verslagen door de bouw van de Tiengemetenflat (17 hoog) en de Zuiderkroon (19 hoog) maar nu is ook de Zuiderparkflat (11 hoog) het voormalige bejaardentehuis in hoogte voorbijgegaan.

Vooral van een afstand is goed te zien dat Valckensteyn lager is geworden en er een stuk ontbreekt. De bovenste foto is vanmiddag gemaakt vanaf de Ossenisseweg, vergelijk het beeld met de onderste foto die in augustus 2011 vanaf hetzelfde punt is genomen toen het gebouw nog compleet was.

Wanneer je over de Nieuw-Vossemeerweg richting Burghsluissingel reed dan zag je in de verte Valckensteyn opdoemen, dat is nu niet meer. En ook wie in zuidelijke richting over de Kerkwervesingel rijdt ziet dat er iets veranderd is: het hoge gebouw in de verte telt geen 14 verdiepingen meer maar 10.

Twee “mensen” hebben van een afstand de sloop continu kunnen volgen: de Provinciaaltjes op Plein 1953. Dat beeld staat er al sinds 1967 en de twee winkelende meisjes kijken in de richting van Valckensteyn.