Volop te doen op de Verkeersactiedag

Automobilisten informeren over veilig oversteken, even achterop de vuilniswagen staan en auto’s laseren op snelheid. Het kon vandaag (donderdag) allemaal op de Verkeersactiedag.
Vandaag (donderdag) vond de Verkeersactiedag plaats op en rondom Plein 1953 waarmee aandacht gevraagd wordt voor de verkeersveiligheid. De kinderen van de Pendrechtse scholen bezochten in groepjes de verschillende demonstraties van de hulpdiensten.

Dode hoekles vanuit een vuilniswagen
Onder andere de Roteb is aanwezig op het plein om les te geven over de dode hoek. De dode hoek omvat de plekken rondom een vrachtwagen waar de chauffeur jou niet kan zien. Loop of fiets je in de buurt van een vrachtwagen, dan is het altijd oppassen geblazen. Een belangrijke regel om te onthouden is: kun jij de chauffeur niet zien, dan kan hij jou ook niet zien. Vanuit de hoge cabine in de vuilniswagen kunnen kinderen zelf ervaren waar de dode hoek zit. Dat is voor, achter en rechts van de wagen. Ook mogen kinderen even achterop de vuilniswagen staan.

Laseractie met de politie
In de Krabbendijkestraat voeren de kinderen samen met de politie een laseractie uit. Ze controleren passerende auto’s op hun snelheid. Die mag niet harder zijn dan 30 kilometer per uur. Rijden ze harder, dan houden de kids de automobilisten aan en geven hen een waarschuwing. Geen verkeerde keuze wat de locatie betreft, want er wordt hier nogal eens te hard gereden. Terwijl er scholen staan en vanuit de grenzende singels ook regelmatig dieren zoals zwanen en eenden oversteken.

Veilig oversteken met Seef de Zebra
Op het plein staat de grote opblaasbare mascotte Seef de Zebra. Bij de oversteekplaatsen op de Slinge/Kerkwervesingel en in de Krabbendijkestraat staan behalve een heleboel speciale borden ook medewerkers verkleed als zebra. Zij houden automobilisten aan en delen flyers uit over veilig oversteken. Daarin staat informatie over bijvoorbeeld het zoeken van oogcontact en de hoogte van de boete voor het doorrijden bij een zebrapad (370 euro). Deze ludieke actie moet hen meer bewust maken over de gevaren en gewenst gedrag rondom zebrapaden.

Seef de Zebra maakt deel uit van ‘Stop voor de zebra!’. SOAB ontwikkelde dit concept samen met de gemeente Rotterdam in 2006. De actie wordt regelmatig op diverse plekken uitgevoerd. Uit evaluaties blijkt dat een deel van de voetgangers en passerende automobilisten na de actie oplettender is. Ook de politie en deelnemende scholen zijn enthousiast over de actie en de speciale oversteeklessen voor basisschoolkinderen.

OPEN Rotterdam maakte een videoreportage
OPEN Rotterdam was aanwezig om een videoreportage van de Verkeersactiedag te maken. Bekijk deze hier.