Vragen in de gemeenteraad over de Larenkamp

De SP gaat vragen stellen in de gemeenteraad over de onderhandelingen over de Larenkamp.
Op Dichtbij.nl verscheen vandaag (zaterdag) het volgende artikel over de Larenkamp:

SP wil opheldering over afketsen Larenkamp-deal

Gemeenteraadslid Josine Strörmann van de SP wil opheldering van wethouder Visser (D66) van Financiën over het kapot lopen van de onderhandelingen met holding Lodder Events over de overname van buurthuis de Larenkamp. Ze dient daarover schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. Volgens Strörmann lag er een voorstel van Lodder Events bij de ambtenaren van de dienst Stadsontwikkeling om het pand in Zuidwijk over te nemen. In de loop van de jaren zou Lodder Events het zwaar verouderde pand voor in totaal 3 miljoen euro willen renoveren.

Renovatiekosten
De gemeente had volgens Strörmann eerder echter een eis op tafel gelegd van een renovatie ter waarde van 4,5 miljoen euro. “Zo’n hoog bedrag is niet nodig”, volgens Strörmann. “De gemeente heeft het pand jarenlang verwaarloosd. Toen wilde de gemeente er ook niet zoveel in investeren.” De voorzitter van comité Red de Larenkamp, Hennie Verberne, zegt dat hij niet op de hoogte gebracht is van de stuk gelopen onderhandelingen. Volgens hem is Lodder Events nog altijd bereid om door te onderhandelen.

Tot half november de tijd
“Alleen had een ambtenaar van de gemeente gemaild dat ze voor 12 november ‘ja’ moesten zeggen tegen een voorstel dat de bedragen die Lodder wilde uitgeven ver oversteeg.” Volgens Strörmann had de gemeente eerder toegezegd dat Lodder tot half november de tijd had om er uit te komen. “Ze hebben Lodder met zijn rug tegen de muur gezet”, zegt Hennie Verberne. “Niemand zegt binnen een paar dagen via een mailtje toe miljoenen meer te gaan investeren dan hij van plan was.”

Exploitant Jeugd Vakantieland
De directeur van Lodder Events zelf, Bas Lodder, was vanwege een ziekenhuisopname niet bereikbaar voor commentaar. Eén van zijn medewerkers verwees voor informatie over zijn interesse in de Larenkamp naar Hennie Verberne van comité Red de Larenkamp. Lodder Events nam ook de exploitatie van Jeugd Vakantieland in Ahoy over toen in 2014 bleek dat de gemeente geen geld meer wilde steken in dit kinderevenement.

Gemeente
Een woordvoerder van de gemeente ontkent dat er sprake is van onderhandelingen met Lodder Events over de Larenkamp. Zij laat weten dat ‘er geen belangstelling is om een verkooptraject te starten’.