Wat gebeurde er na het maken van de groepsfoto in de Sint Bavokerk vorige week woensdag?

Op het programma van het bijzondere college van woensdag 19 oktober stond vermeld, dat Vitaal Pendrecht de markt op gaat.
De markt op? Pendrecht heeft er de laatste jaren vele projecten bij gekregen. Daarmee werd begonnen in een tijd dat de campagne

Pendrecht Zet Door

de start betekende van bijvoorbeeld het Pendrecht Theater,
de Pendrecht Universiteit,
de Kindercampus Pendrecht,
en later in de tijd van de promotiecampagne

Pendrecht is Goed Bezig

werden het Vrouwenhuis Vitale Wereldvrouwen opgericht,
kreeg je een festival met een knipoog naar het zomercarnaval als Exotic Pendrecht en
werd er sociocratie in de wijk geïntroduceerd,

Zo zijn meerdere zaken ontstaan als het
Pendrecht Museum en de Rollator Werkplaats,
Pendrecht Pakt Uit!,
Pendrecht een wijk waar muziek in zit en
werden er in 2008 zelfs Olympische Spelen georganiseerd met sporten en spelen, die er door wijkbewoners en kinderen op school wekelijks gespeeld worden en
last but not least het Kangarooproject.
Dat waren allemaal RotterdamIdeeën. Er waren financiële injecties en adopteerorganisaties.

Alles werd ondersteund door opbouwwerk, administratieve medewerkers, projectleiders en andere deskundigen.

De financiering en het adopteren door organisaties komt in deze tijd van bezuinigingen enorm onder druk te staan. De aanpakken in Pendrecht en Katendrecht worden succesvol genoemd in de nationale plannen voor Rotterdam Zuid en dreigen daarmee uit de belangstelling te geraken van de beleidsmakers.

Vitaal Pendrecht wil dat niet zomaar laten gebeuren. Als de politiek ermee stopt, zijn er wellicht fondsen en wie weet sponsors om blijvend te investeren in een wijk die dat dubbel en dwars verdient.

Er volgde dan ook woensdagavond in de Sint Bavokerk een gesprek over de voortgang van bijvoorbeeld de ondersteuning van bewonersinitiatieven in de wijk. De politiek heeft de bal bij de burgers zelf gelegd en dat werd tijdens het gesprek in de kerk nog eens bevestigd, door Ed Goverde de voorzitter van de deelgemeente Charlois.

Er wordt op dit moment aan gewerkt om dat deel van de avond ook op internet te laten zien.

Dat ging overigens niet alleen om praten. Er waren drie muzikale bijdragen, die er niet om logen.

Angelique Koeiman bracht haar interpretatie van een nummer van Raffaela bekend van Idols.

Armando Monsanto maakte op Halleluja van Leonard Cohen een Pendrechtse tekst en pakte zijn publiek er behoorlijk mee bij de strot om het populair te zeggen. Wat een tekst en wat een vertolking.

De organist van de Sint Bavokerk, Arthur Vos, was aan het begin van de avond te horen geweest ook met een Halleluja, maar dan van Händel. Hij speelde met de brassband een bolero en aan het eind opnieuw vrolijke orgelmuziek.

In Pendrecht zit muziek en die investeringen blijven nodig. Komen ze dan niet uit Den Haag, via het Stadhuis en de deelgemeente, dan vooral van de bewoners zelf en van andere partijen uit de samenleving. Die markt werd woensdagavond bedoeld en zal door bewoners en deelnemers aan projecten bespeeld worden. Vitaal Pendrecht wil daar een faciliterende rol in blijven spelen.

Op de foto, Armando Monsanto in de Sint Bavokerk.