We blijven nog even in Berlijn

De dagburgemeester van Pendrecht wandelt dit weekend niet rond in zijn wijk, maar ……..

in Berlijn.

En schrijft:

De Kaiser-Wilhelm-Gedächniskirche is eveneens heel bekend, naast de torenruïne staat de moderne kerk en een losse kerktoren. De achthoekige kerkzaal heeft als bijnamen Eiermann’s Eierverpakking (naar de architect) of de Poederdoos. Je zou zeggen dat dit niet bepaald het mooiste gebouw in Berlijn is…

even later zie je op zijn Facebook pagina een foto van de binnenkant van dat gebouw. En als zo vaak zit hier ook de schoonheid van binnen.

Op Wikipedia kun je er het volgende over lezen:

In maart 1957 kreeg de architect Egon Eiermann opdracht tot nieuwbouw. Volgens zijn plannen zou de ruïne geheel worden afgebroken, Als compromis werd later besloten de ruïne, na herstel in een zodanige staat dat deze niet zou instorten, als monument te behouden, en een achthoekige nieuwe kerkzaal alsmede een achthoekige nieuwe klokkentoren te bouwen. De kerk werd in 1961 ingewijd. De kerkzaal heeft in de acht muren circa 20.000 ramen van gebrandschilderd glas.

Het oude deel van de kerk raakte echter steeds meer in verval. In 2010 is met een ingrijpende restauratie van dit deel begonnen, die volgens plan drie jaar zal gaan duren. De restauratie wordt betaald door een aantal Berlijner investeerders.