Weer spinselmot in bomen Burghsluissingel

Enkele stammen van de bomen langs de singel lijken ingepakt in witte doeken, alsof de kunstenaar Christo aan het werk is geweest. Maar als je goed kijkt dan wordt duidelijk wat er aan de hand is: de bomen zijn bedekt met een wit spinsel, veroorzaakt door de rupsen van de spinselmot of stippelmot.

Het ziet er wat griezelig en vies uit maar het is niet gevaarlijk, noch voor de bomen en noch voor de mensen. De rupsen vreten weliswaar de bomen kaal maar als ze na 4 à 6 weken nachtvlinder zijn geworden dan is de overlast voorbij, de bomen ontwikkelen dan weer nieuw blad. Ook voor de volksgezondheid vormen de rupsen geen gevaar, in tegenstelling tot de beruchte eikenprocessierups die wèl schadelijk is voor de huid en eczeemachtige brandplekken veroorzaakt.

Vorig jaar was dit natuurverschijnsel voor het eerst in Pendrecht te zien, op precies dezelfde plek. Omdat de bomen op bouwterrein staan is het nu nog weinig mensen opgevallen. Maar vanaf het voetpad aan de andere kant van de singel is het spinsel duidelijk zichtbaar.