Wethouder Dominic Schrijer praat met bewoners en winkeliers

Wijkcoördinator Ines Balkema opende het gesprek met de bewoners in de Middelburgt. Wethouder Schrijer weet natuurlijk alles al over het plein, want hij haalt er zelf zijn boodschappen en de BOP had al herhaaldelijk aan de bel getrokken over de neergang van de winkels aan het Plein 1953.
De wethouder wil komen tot een herbranchering. Het plein is al een kansenzone en wordt nu ineens een herbrancheringsgebied. Wat geeft als er maar wat gaat gebeuren. Vonden de verzamelde bewoners. Dominic Schrijer gaat overigens verschillende winkelgebieden langs.
Gerben Vrijkorte van het OBR kent het plein minder goed, maar heeft wel al een aantal plannen in zijn hoofd.
Iedereen was het er snel over eens. Plein 1953 is een winkelcentrum met problemen. De acties van de Wom hebben effect gehad, maar nog lang het gewenste effect. Daarvoor zijn stevige ingrepen nodig. Het plein heeft potentie, maar teveel vierkante meters. Er zijn echte dagelijkse voorzieningen, maar sommige zaken zitten op een slechte plek. Bijvoorbeeld de hoek met de tandtechnieker en de achterkant daarvan zijn een steen des aanstoots.
De inleidingen waren prachtig vond Ines Balkema, maar wat vinden de bewoners er nu van?
Marja Rutteman opende het debat: “Er is een stuk beton dat het plein een donker gat maakt. Daar ga ik ’s avonds niet doorheen om naar de Middelburgt te gaan!” En volgens haar zijn er meer bewoners, die dat vinden.
De verzamelde bewoners typeren het winkelgebeid als ongezellig, even boodschappen en gauw weer naar huis. Uit interviews met 16 bewoners blijkt dat men graag een soort bazaar en meer verlichting wil.
Ino Braam houdt een pleidooi voor de mensen, die geen geld hebben voor mooie winkels. Er moet volgens hem een nieuwe wederopbouw komen. Zijn tante Annie en oom Lambertus zijn in Pendrecht nooit aan hun trekken gekomen en die kans moet de huidige politiek niet laten liggen.
John Waas van de Nieuwe Unie (nu Woonstad Rotterdam) brengt in dat de helft van het woningbestand in Pendrecht bereikbaar blijft. Maar met de herstructurering wil Woonstad de middeninkomens vasthouden en vooral ook zorgen, dat voor hen Pendrecht aantrekkelijk blijft.
De 9 bewoners, die op erg korte termijn reageerden op de vraag om een gesprek van de wethouder, zijn niet direct overtuigd.
Dat 1 oktober het vrij parkeren, ook in de parkeergarage, in gaat is maar een kleine stap in de richting, die zij voorstaan. Is een goeie zaak voor de winkeliers en voor het winkelende publiek dat met de auto komt. “Even snel een bloemetje kopen, doe je al gauw in Zuidwijk, omdat je hier allerlei hindernissen tegenkomt”, aldus Bien Hofman.
Ino Braam vindt ook de huren van de winkels veel te hoog. Verder zou er meer toezicht en meer veiligheid voor de burgers moeten komen. Een slager met een karbonaadje en een visboer blijven ook hoog op de wensenlijst staan. Meer gezelligheid en meer groen zijn andere wensen. Een aantal zaken extra war boeken en hobby-artikelen, doe-het-zelf materiaal en lingerie staat ook op het verlanglijstje.
Een zaak om verder over te praten lijkt AH aan Plein 1953 en de Krabbendijkestraat voor dienstverlening.