Wie draagt er straks op de Groene Kruisweg de bolletjestrui?

Op zaterdag 3 juli rijden de deelnemers aan de Tour de France de proloog ze gaan van Ahoy over twee bruggen weer terug naar Ahoy. De winnaar van de proloog krijgt de gele trui. De snelste jonge renner de witte en degene die de etappe wint krijgt ook de groene. Twee truien en een renner dat gaat niet dus die groen gaat naar de nummer twee van de proloog.
De site van de Tour de France, www.letour.com spreekt van een lange sprint. Ze denken dat Bradley Wiggins of Fabian Cancellara hoge ogen zullen gooien. Lars Boom van de Rabobankploeg droomt ook van een overwinning in de proloog.

Maar hoe zit het met het bergklassement. Wie krijgt de bolletjestrui? Zouden ze de Erasmusbrug en de Willemsbrug meetellen in het bergklassement? En welke categorie hebben die hellingen van die bruggen dan? Pas in de tweede etappe van Brussel naar Spa komen de renners bergjes tegen. Bergjes? Ja van de 4e en 3e categorie. En het kan veel slimmer, want later in Frankrijk krijg je er van de tweede, eerste en buiten categorie bij. Wie het eerst op zo’n col is krijgt punten voor het bergklassement.

Op het routeschema op de site van Le Tour punt com staat wel dat ze over Le Pont Erasmus gaan, maar levert dat ook punten op en hoe gaat dat in een tijdrit als een proloog.

Straks op zaterdag 19 juni als Pendrecht zich FIT fietst voor de Grand Départ, de proloog dus, toch eens aan een deskundige vragen hoe dat gaat. Of er een echte drager van de bolletjestrui op zondag 4 juli langs Pendrecht komt. En wie zijn er dan kanshebber?

Vorig jaar won Fabian Cancellara de proloog glansrijk in Monaco. Hij kreeg dus ook de groene trui. Er zat een klim van de 4e categorie in het parcours daar. Alberto Contador, de uiteindelijke winnaar van de Tour de France van 2009, reed het snelst tegen die helling op en droeg de volgende dag de trui met de rode stippen.

Toch spannend om straks te kijken wie van de renners er langs dat gespikkelde mannetje op de Groene Kruisweg zal rijden in de leukste trui, die de Tour kent.