Woonstad kijkt om naar eenzame ouderen

Toen de Rotterdamse Bep de Bruin in 2013 werd gevonden in haar woning aan de Jan Porcellistraat in het centrum was ze al tien jaar dood. Al die tijd had niemand haar gemist. ‘Hoe was dát nu mogelijk?’, vroegen velen zich daags na haar vondst af. Maar helaas duiken er nog altijd vergelijkbare gevallen in het nieuws op, waarbij het meestal om ouderen gaat. Het sociale netwerk van veel senioren valt langzaam weg waardoor ze zich steeds eenzamer gaan voelen.

Die eenzaamheid drukt het zwaarst op Rotterdammers, blijkt uit onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag. 56% van de Rotterdammers die ouder zijn dan 65 jaar voelt zich ‘matig tot ernstig’ eenzaam. Nu heeft de gemeente een aanpak tegen de eenzaamheid gelanceerd want de havenstad staat er slecht voor. Is het probleem op te lossen? EenVandaag gaat terug naar de woning waar Bep de Bruin werd gevonden en kijkt met buren of er sinds de lugubere vondst iets is veranderd in de straat. Verder wordt gesproken met verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge over de Rotterdamse aanpak.

Woonstad Rotterdam bekommert zich ook om deze groep. Zo houdt buurtmeester Anuska Lachman van de woningcorporatie goed in de gaten of ze signalen opmerkt die kunnen wijzen op vereenzaming of sociaal isolement, zoals brievenbussen die lang niet zijn geleegd. Dan belt ze aan en als er niet open wordt gedaan, pakt ze op kantoor de telefoon om deze mensen alsnog te bereiken.

Bekijk de reportage van EenVandaag.