Zierikzeestraat, de langste straat van de Zierikzeebuurt

Ze wonen alle drie in de Zierikzeebuurt, maar dat wil nog niet zeggen dat je elkaar ook kent. Angela Soekdew woont op de hoek van de Oldegaarde en de Zierikzeestraat. In diezelfde straat woont Rineke de Graaf ook. Maar de éne woont aan het begin van die straat en de andere helemaal aan de andere kant.

De straat is met lengte de langste straat van de buurt. Misschien is de buurt daarom ook de Zierikzeebuurt genoemd. Toen de wijk gebouwd werd noemde Lotte Stam Beese de buurt Pendrecht 1. In de schouwgroep van woensdagmorgen 27 februari zat veel historische kennis. Ben Hazebroek bijvoorbeeld wist te vertellen dat je vroeger post kreeg met als plaatsaanduiding Rotterdam – Pendrecht 1.
Later kwamen er wijknummers en kreeg Pendrecht nummer 39. Weer later kwamen er postcodes en als je in Pendrecht woont is het nummer 3086.

De drie dames op straat, Angela, Joke van Peer en Rineke begonnen te ontrafelen hoe de Zierikzeestraat in elkaar zit. Angela is Hindoe en dat is aan haar woning goed te zien. Plaatjes van Ganesh hangen voor het raam en bij de deur heeft ze ook andere versierselen in de planten gehangen. Angela kreeg complimenten van de beide andere dames over hoe haar huis en tuintje er altijd uitzien.

“Misschien ken je de schoondochter van Joke”, vroeg Rieks aan Angela, “die woont in het volgende deel van de straat.” “Nou, nee, die ken ik niet!”, was de reactie. De straat blijkt in allerlei delen uit elkaar te vallen. Als er eenmaal over de kinderen en de kleinkinderen gesproken wordt, ontstaat er een ander beeld. “Oh, die met die gele auto?”, vroeg Angela. Ja, dat was raak. Namen zijn er over en weer niet zo bekend. Angela kent wel alle mensen in de woningen van Eilanden I. Maar wie er nou in het complex Schouwen Duiveland aan het andere eind van de straat woont?

“Misschien moet er eens een ontmoetingsfeest in de Zierikzeestraat georganiseerd worden. Dat is eigenlijk een soort droom van me.”, bracht Rieks in het midden. “Dream On!”, was het commentaar van Rineke, “dat gaat nooit gebeuren! Dat krijg je nooit voor elkaar.”

Nou ja met het weer van 27 februari zou dat inderdaad moeilijk worden, maat straks in de zomer. Wie weet. De mensen van Eilanden 1 weten hoe ze dat aan moeten pakken. En die van Schouwen Duiveland trouwens ook. In de delen van de straat ertussen zijn ook initiatiefnemers als het om een straatfeest gaat. Dus daar zal het niet aan liggen.