Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk

Volgende week zondag 14 juni vindt het eerstvolgende concert plaats in de serie Zondagmiddagmuziek in de Open Hofkerk in Pendrecht. Dit jaar staat naast orgelmuziek ook vocale muziek in de schijnwerpers. Het Haags Quirinus Ensemble dat gespecialiseerd is in barokmuziek, bestaat uit mezzosopraan Maria voor ‘t Hekke, Helene Michielsen ”“ traverso, Ernst Stolz ”“ viola da gamba en Earl Christy op theorbe. Medewerking door Jan van Dijk, de vaste organist van de Open Hofkerk. Het thema sluit aan op dat van Rotterdam Orgelstad: ‘Bewegen – bewogen’. Er zullen werken klinken van bekende componisten als Telemann, Pachelbel, Handel en Bach, maar ook van minder bekende maar zeker mooie werken van Weiss, Hasse, Morel en Marais. Werken die ons de snelheid van tegenwoordig doen vergeten en ons meenemen naar de relatieve rust van de 17e en 18e eeuw.

In de pauze is er, zoals altijd, koffie en thee en kunt u van gedachten wisselen met de musici.

Het concert begint om 15.00 uur en kaartjes kunt u aan de kerk kopen voor 6 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Het adres is Middelharnisstraat 153a.

‘Bewegen en Bewogen’

De dansvorm Ciacona waarop het programma gebaseerd is komt oorspronkelijk uit de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur. Altijd in driekwartsmaat en gebaseerd op een thema in de bas. De Passacaglia heeft eveneens deze basis. Ook klinken er aria’s en liederen van Handel en Hasse.

Het Haags Quirinus Ensemble is een ensemble gespecialiseerd in barokmuziek. De naam van het
ensemble komt van de voornaam van de Haagse barokcomponist, muziektheoreticus, beiaardier en organist Quirinus van Blankenburg (1654- 1739). Van Blankenburg werkte onder andere als organist van de Nieuwe Kerk aan het Spui te Den Haag.

Maria voor ’t Hekke studeerde solozang aan de conservatoria van Zwolle en Den Haag. Na het conservatorium volgde ze lessen bij o.a. Lucia Meeuwsen en Frans Huijts. Verder volgde zij gedurende meerdere jaren een Early Music masterclass in Finland. Als zangeres was en is ze verbonden
aan diverse ensembles. Ook is Maria dirigente van enkele kinderkoren en een vocaal ensemble te Den Haag.

Helene Michielsen studeerde dwarsfluit, muziekgeschiedenis en pedagogie aan het Koninklijk
Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen. Traverso volgde ze bij Wim Brabants. Ze concerteerde in kamermuziekensembles en kamerorkesten en trad regelmatig op in combinatie met woord (poëzie en verhalen).

Ernst Stolz studeerde aan de conservatoria van Den Haag, Utrecht, maar ook van Rotterdam en Tilburg. Hij studeerde o.a. klavecimbel, piano en koordirectie. Hij is een gedreven en veelgevraagd muziekdocent met een specialisatie voor het jonge kind. Als uitvoerend musicus houdt Ernst zich vooral met de oude muziek bezig op de viola da gamba en violone maar ook met het middeleeuws repertoire. Hij verwierf grote bekendheid met dagelijkse opnames die op YouTube verschijnen, daarmee heeft hij wereldwijde belangstelling gekregen met vele volgers.

Liene Madern-Stradina is in Riga (Letland) geboren, waar ze een Mastergraad piano aan het conservatorium
van Riga behaald heeft. In deze periode heeft zij ook deel genomen aan internationale pianowedstrijden en masterclasses. Vanwege haar interesse in de historische uitvoeringspraktijk is zij naar Nederland gekomen om Oude Muziek te gaan studeren. Op dit moment studeert ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, klavecimbel met Ton Koopman, Tini Mathot, Fabio Bonizzoni, Patrick Ayrton en fortepiano met Bart van Oort. Zij heeft concerten gegeven in Nederland, Early Music Festival in Stockholm, Zweden en Letland.

Jan van Dijk is sinds 1982 de vaste organist van de Open Hof Kerk. Daarvóór was hij organist te Oude-Tonge (benoemd op 13 jarige leeftijd), Middelharnis en Zierikzee. Zijn vakopleiding ontving hij aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij studeerde orgel bij Arie J. Keijzer en Joh.Th. Lemckert, en kerkmuziek bij Barend Schuurman. Jan
van Dijk gaf concerten in binnen- en buitenland. Op 20 februari 2000 ontving hij de Prijs voor Kunst en Cultuur 1999 van de deelgemeente Charlois. In september 2011 ontving hij het draaginsigne in goud bij de viering van zijn 50-jarig jubileum als organist.

Volgende concerten in de serie Zondagmiddagmuziek:
* 27 september 2015 – Kamerkoor Rotterdam o.l.v. Hanneke Verbeek en Adriaan Hoek, orgel
* 13 december 2015 – Adventsconcert door Vocaal ensemble “Cantica” o.l.v. Johan van Oeveren