ZUID VAN BINNENUIT

Rotterdam-Zuid Familiealbum 1902-1978
in het Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam-Zuid
27 november 2010 t/m 5 februari 2011

De geschiedenis van Rotterdam-Zuid is er een van uitdijende havengebieden en grote industrie. Maar in Rotterdam-Zuid woont en werkt ook een groot deel van de Rotterdammers. Welke verhalen hebben zij en hoe hebben zij de voortdurende veranderingen op Rotterdam-Zuid beleefd? In amateurfoto’s en 8mm-films komt het ‘Zuid’ van bewoners zelf tot leven. Met de foto- en filmtentoonstelling ZUID VAN BINNENUIT, Rotterdam-Zuid Familiealbum 1902-1978 geeft het Historisch Museum Rotterdam in het Gemaal op Zuid een kijkje in de familiealbums van Rotterdam-Zuid. Deze waardevolle bronnen laten het dagelijks leven zien en dragen zo bij aan het collectieve geheugen van de stad.

Fotografie als luxe
Veruit de meeste foto’s werden gemaakt toen fotograferen nog duur was. Tot ver na de oorlog deden mensen soms wel een jaar met een fotorolletje. Velen hadden zelfs geen eigen toestel. Zij kregen foto’s van familie of lieten zich fotograferen. De straat of de buurt werd zelden vastgelegd. Ook kleine gebeurtenissen zoals familiebezoek, verjaardagen of kerstavond kwamen alleen bij hoge uitzondering op de foto. De familiealbums zoomden vooral in op bijzondere momenten zoals een communie, een huwelijk, een uitstapje, sportwedstrijden en de feestelijke rondrit van het elftal van Feyenoord. ZUID VAN BINNENUIT presenteert met amateurfoto’s en 8mm-films in een cineac-bioscoop het leven van alledag op Zuid, gezien door de bewoners zelf. Hun blik werpt nieuw licht op de geschiedenis van dit deel van de stad.

Bijzondere collecties
De familiefoto’s en albums van Adrie van Noppen bieden een bijzonder en waardevol tijdsbeeld. Vanaf zijn balkon op de hoek van de Strevelsweg en de Dordtselaan fotografeerde hij vanaf 1938 de ontwikkelingen in de omgeving.
En een zeer verrassende kant van de Tweede Wereldoorlog is te zien door de foto’s die Duitse soldaten maakten in Rotterdam-Zuid tijdens de meidagen in 1940 en de bezettingsjaren.
In de circa 60 minuten verzamelde 8mm-films zijn beelden te zien vanaf de mobilisatie tot de aanleg van de eerste metro in Rotterdam-Zuid. Bijvoorbeeld de films van verzetsman Koenig en de humoristische ‘speelfilms’ van Herman Messemaker over bijvoorbeeld het slechte drinkwater in Rotterdam begin jaren zestig.

ZUID VAN BINNENUIT, Rotterdam-Zuid Familiealbum 1902-1978 is te zien vanaf zaterdag 27 november 2010 in het Gemaal op Zuid aan de Pretorialaan 141 in Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek+dvd met een selectie van foto’s en films uit de tentoonstelling en extra beeldmateriaal.

Het Gemaal op Zuid is een initiatief van TENT, CBK, Kosmopolis Rotterdam en het Historisch Museum Rotterdam en wordt ondersteund door het Pact op Zuid en woningbouwvereniging Vestia.

________________________________________
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Manon Beuzenberg
Telefoon +31(0)6-24166775 E-mail zuid@hmr.rotterdam.nl
www.gemaalopzuid.nl www.historischmuseumrotterdam.nl
bereikbaarheid metro Rijnhaven
tijden woensdag t/m zaterdag 11.00-17.00