Abri eindelijk weg

Bijna twee en een half jaar (!) nadat de laatste bus hier reed is eindelijk de abri van de voormalige halte Valckensteyn weggehaald.

Schreef Mario Bosch, de dagburgemeester, en maakte de twee bijgaande foto’s die vanaf hetzelfde punt zijn genomen. De éne op 30 maart 2013 en de andere op 20 februari 2014.

Bus 63 deed de halte aan. Er werd vaak gevraagd: “Wanneer gaat die halte nou weg? Dat gebouw Valckensteyn staat er al even niet meer, hoor! En die bus komt er ook al die tijd niet meer langs!”

In die tijd zijn zelfs de venieuwingen aan abri’s in de stad ook aan deze abri toegepast.

Hij was dus helemaal up to date.

Maar wachten op de bus had geen enkele zin meer.

Om nog nauwkeuriger te zijn gaf Mario Bosch een reactie op bovenstaande berichtgeving. Er stond eerst dat de halte er voor bus 67 was, maar bleek niet juist, want zo schrijft Mario:

‘De halte bij Valckensteyn kwam op 26 oktober 1974 in dienst na een routewijziging van de toenmalige lijn 66, op 23 mei 2004 werd de halte voor het laatst bediend door lijn 66. Na het mislukte avontuur met lijn 47 kwam per 10 januari 2005 lijn 67 in dienst die de halte bij Valckensteyn voortaan aandeed.

Op 7 juli 2008 komen, na acties van bewoners die de oude lijn 77 terug willen, de lijnen 63 en 64 in dienst. Deze beide ringlijnen komen ook door Pendrecht en lijn 63 neemt de bediening van de halte Valckensteyn over. Dat was in feite het begin van het einde want de frequentie van lijn 63 is aanzienlijk lager dan zijn voorganger: op doordeweekse dagen rijden de bussen een halfuursdienst maar in het weekeinde slechts om het uur. De bussen rijden vanaf 09.30 uur (weekeinde vanaf 11.30 uur) tot na de avondspits.

Officieel is halte 633 vanaf 11 december 2011 niet meer in dienst maar wegens werkzaamheden die er nooit geweest zijn kwam er al sinds 15 september van dat jaar geen bus meer langs. In februari 2012 heb ik de RET gevraagd of de nutteloze abri weggehaald kon worden maar daar kwam een nietszeggend antwoord op.’