Amsterdam op bezoek

”˜Leren van elkaar’ in Rotterdam op:

11 september van 13.00 tot 20.00 uur

Geven de bewoners van de Pendrecht universiteit daadwerkelijk les aan ambtenaren van de gemeente? En hoe hebben bewoners uit de wijk Schiebroek hun talent ontwikkeld en wat doet de talentfabriek om te helpen? En hoe inspirerend en lekker is Hotspot Hutspot. Kortom hoe heeft men deze bewonersbedrijven opgezet en wat kunnen wij hiervan leren… De bewonersacademie organiseert een uitwisseling om elkaar te inspireren en verder te helpen.

Belangstelling?

Dat was door de BewonersAcadamie Amsterdam aan bewoners uit de Bijlmer (Amsterdam Zuid Oost), Noord en Nieuw West gevraagd.

Het programma begon om 13:00 uur in de bus naar Rotterdam. Waar ze meteen de Pendrecht Universiteit aandeden. Vervolgens gingen ze naar de Talentfabriek010/De stadsboerderij natuurtalent. Dat is een sociale onderneming waar bewoners uit de wijk hun talent verder ontwikkelen. Het programma besloot met eten bij Hotspothutspot Schiebroek. Tieners kwamen na schooltijd langs om mee te doen aan kookactiviteiten. Ze leren daar over gezond eten, hoe verse producten groeien en wat je ermee kunt maken. Naast leren heeft Hotspot Hutspot nog een functie, een thuisbasis zijn voor de tieners. Een plek waar zij zichzelf kunnen zijn.
Om 20:00 uur was de terugreis naar Amsterdam.

Pendrecht Universiteit
Harry Kock, voorzitter van Vitaal Pendrecht, Bien Hofman, rector magnificus van de Pendrecht Universiteit en Armando Monsanto, maker van het lied Kinderfaculteit maakten duidelijk dat je nooit te jong of te oud om te leren. Dat doen ze in Pendrecht van elkaar en met elkaar. Over vele onderwerpen worden colleges gegeven. Iedereen die in Pendrecht werkt of woont deelt de kennis met elkaar. Goede raad is meer dan goud waard! Iedereen mag meedoen aan de colleges in Pendrecht.
De wijk is de universiteit, de bewoners zijn de professoren. Bewoners geven hun kennis en ervaring door aan andere bewoners, maar ook aan professionals bij de gemeente of woningcorporaties.

Er waren veel vragen over hoe het allemaal gefinancierd was. En natuurlijk ook belangstelling voor het fonds dat de Kinderfaculteit voor 5 jaar mogelijk maakt. Helaas werkt dat fonds alleen in Rotterdam. Er vast is in Amsterdam ook zoiets.
De verhalen sloegen aan. Armando Monsanto kreeg wel de indruk via één van de bewoners uit de Bijlmer dat het daar toch erg lastig is om bewoners te organiseren. Er valt bijna geen afspraak met hen te maken. Hopelijk zijn ze door Harry, Bien en hemzelf op nieuwe ideeën gebracht. De trots op hoe zij het in Pendrecht aanpakken maken hen goede partners voor allerlei instanties en bewoners kijken dan ook anders tegen zoiets als Vitaal Pendrecht aan.

Talentfabriek010
De Talentfabriek010 is sinds zomer 2013 actief in de gemeente Rotterdam met het creëren van laagdrempelige wijkleerwerkplekken. Het doel is om mensen die geen relevante werkervaring of opleiding hebben een plek te bieden waar zij kunnen laten zien wat hun kwaliteiten en vaardigheden zijn. Talentfabriek010 koppelt ondernemers met hun vraag aan Rotterdammers die best willen werken en ook kunnen werken, maar die hier niet aan komen omdat zij geen scholing of werkervaring hebben.
De stadsboerderij Natuurtalent in Schiebroek is een prachtig voorbeeld voor diegenen die iets met stadslandbouw willen doen.
Kijk eens op www.talentfabriek010.nl

Hotspot Hutspot
Hotspot Hutspot was de laatste plek waar de Amsterdammers naartoe gingen. Dit initiatief richt zich op de wijken waar de sociale binding en de kwaliteit laag is en waar de gezondheid van de kinderen (en hun ouders) onder druk staat door slechte eetpatronen en te weinig beweging. Hoe doen we dat?
Hotspot Hutspot combineert dit allemaal door de leegstand in de wijken (braakliggende terreinen en panden) te benutten met stadslandbouw en restaurants waar de tieners na schooltijd kunnen binnenlopen om mee te doen aan kookactiviteiten.
Ze leren over gezond eten, hoe verse producten groeien en wat je ermee kunt maken. Naast leren heeft Hotspot Hutspot nog een functie, een thuisbasis zijn voor de tieners. Een plek waar zij zichzelf kunnen zijn.
Hotspot Hutspot heeft ook een website en wel www.hotspothutspot.nl.